500 euro bijverdienen in de bijstand? Dat mag niet

/

ARNHEM – De gemeenteraad van Arnhem kan een streep zetten door haar plan om mensen in de bijstand 500 euro per maand te laten bijverdienen. Het mag niet, concludeert het blad Binnenlands Bestuur.

Er was afgelopen maand een meerderheid in de Arnhemse gemeenteraad om een voorstel te steunen waarbij Arnhemmers met een bijstandsuitkering 500 euro per maand konden bijverdienen zonder dat zij gekort werden op hun uitkering.

De fractie van GroenLinks wees op een maas in de wet die in Amsterdam gevonden was om dat mogelijk te maken. Het probleem is echter: de raad is verkeerd geïnformeerd.

“De maas in de wet bestaat niet”, meldt Binnenlands Bestuur. Volgens het blad is er sprake van een hardnekkig misverstand.

Het misverstand ontstond vorige maand na een artikel op de website van het programma EenVandaag met als titel ‘500 euro bijverdienen naast de bijstand: het mag niet, maar Amsterdam gaat het wel toestaan’.

Direct na plaatsing hing er al een woordvoerder van de gemeente Amsterdam aan de lijn. De tekst klopte niet. Het woordje ‘gaat’ werd vervangen door ‘wil’. En dat is een cruciaal verschil.

“Wat wethouder Rutger Groot Wassink (sociale zaken, GroenLinks) voorstelde, kan namelijk wettelijk gezien niet”, aldus Binnenlands Bestuur. “De wethouder gaf alleen maar aan dat hij het in theorie goed zou vinden als het wel kon.”

Ondanks de rectificatie bleef het misverstand bestaan en namen raadsleden in Arnhem en ook in Tilburg en Nijmegen het (foutieve) voorstel over. Allemaal in de overtuiging dat Amsterdam een maas in de wet had gevonden.

Hoe zit het wel?

Het gaat om de uitstroompremie, een instrument dat al volop wordt benut door veel gemeenten. Die is gemaximaliseerd op 2.629 euro per jaar: bij lange na niet de 500 euro per maand uit het voorstel.

Dat het wel lijkt alsof de Amsterdamse wethouder Groot Wassink het heeft over 500 euro per maand, komt volgens Binnelands Bestuur doordat zijn uitspraken in het artikel in de verkeerde context worden geplaatst.

“Wie het item goed bekijkt, ziet dat Groot Wassink doelt op de bijverdienpremie van maximaal 215 euro per maand die de gemeente nu al hanteert. Dáár is die maas in de wet voor te gebruiken, en niet – ondanks wat de schrijver van het EenVandaag-artikel suggereert – voor bijverdiensten tot 500 euro”, aldus Binnenlands Bestuur.

Hoe het kan dat de gemeenteraad in bijvoorbeeld Arnhem zo de mist in gaat?
Binnenlands Bestuur: “In het slechtste geval zijn de raadsleden gemakzuchtig of gebrekkig geïnformeerd. In het beste geval zijn ze zo begaan met het lot van hun stadgenoten in de bijstand dat ze het fact checken maar even achterwege laten.”

Vorige artikel

Opnieuw eeuwenoude botten gevonden in de Eusebius

Volgende artikel

Wethouder redt broedende zwaan

Tip: