ACTV: Florentijn Hofman weet ook niet waar het Feestaardvarken komt te liggen

/

ARNHEM – Om het Feestaardvarken zijn inmiddels hekken geplaatst. Rondom liggen bouwplaten. Nog een weekje en dan wordt het kunstwerk gedemonteerd en afgevoerd. Hoe gaat het nu verder? De Arnhemsche Courant vroeg het aan Florentijn Hofman.

Wat vind je ervan dat het Feestaardvarken nu weg moet?
Florentijn: “Ja, heel jammer natuurlijk. Maar we wisten van te voren al dat deze plek tijdelijk zou zijn. Uiteindelijk heeft het Feestaardvarken hier toch ruim zeven jaar gelegen. Dat is veel langer dan we toen dachten.

Maar toch. Het Feestaardvarken hoort toch op deze plek?
Florentijn: “Wel een beetje, ja. Ik heb het Feestaardvarken voor deze plek gemaakt, maar we wisten dat hier gebouwd ging worden. Dat wisten we toen al. Dus die pijn, die voelde ik natuurlijk al.”

En nu gaat het Feestaardvarken eerst in winterslaap.
Florentijn: “Ja. Het Feestaardvarken wordt in onderdelen naar Burgers’ Zoo vervoerd. Daar komt hij te liggen achteraan bij de hoogspanningskabels en kan het beeld weer hersteld worden. Dat is heel hard nodig. We waren een paar jaar geleden al van plan om het beeld opnieuw te verven met een betere verf, maar toen kreeg ik een telefoontje van Alex van Hooff die zei dat het niet meer zo lang zou duren voor het kunstwerk weg moest. Dus daarom hebben we ermee gewacht.”

En dan? Blauwe Golven doen?
Florentijn: “Ik laat me niet uit over mogelijke locaties. Er is nog niet besloten over een nieuwe plek. We hebben een aantal jaar geleden een studie gedaan naar plekken en mogelijkheden. Waar werkt hij goed, waar is hij mooi, waar wordt hij niet zomaar neergelegd.”

Door heel veel Arnhemmers wordt er meegedacht.
Florentijn: “Dat is superleuk. Dat voelt heel erg fijn. Het toon maar weer aan hoezeer het Feestaardvarken leeft bij de mensen. Dat voelt als een warme deken.”

Gele Rijdersplein? De Stadsblokken?
Florentijn: “Ik laat me niet uit over locaties. Als hij straks eenmaal weg is, is de urgentie ook meer daar om een knoop door te hakken. Die knoop doorhakken is overigens niet aan mij, maar aan Alex van Hooff. Hij is eigenaar. Ik ben maar de kunstenaar.”

Wat is de belangrijkste voorwaarde voor een nieuwe plek?
Florentijn: “We zoeken naar een nieuwe plek waar hij weer hetzelfde kan aanstippen als hier. Het Feestaardvarken is een kunstwerk dat moet verwonderen en waar mensen aan mogen zitten en op mogen zitten. Het Feestaardvarken is zo’n vet werk. Het moet ook geen functie hebben. Het moet gewoon kunnen verwonderen.”

Door het Feestaardvarken ben je ook in Arnhem komen wonen, toch?
Florentijn: “Ja, dat klopt. Ik woonde in Rotterdam en ik had een keer overleg met Harro de Jong die het parkje bij het Feestaardvarken ging aanleggen. Toen werd ik verliefd op Arnhem en ben ik met mijn gezin hier naar toe verhuisd. Harro is nu mijn buurman.”

Film en montage: Wendo Kroon. Verslag: Patrick Arink

Vorige artikel

Oplossing in zicht voor overlast Rijnkade

Volgende artikel

Zeer lichte Arnhemse oranjekoorts

Tip: