Burgemeester Marcouch over geluidsoverlast studentenfestival: “Alle klachten zijn dankbare feedback”

/

ARNHEM – Afgelopen vrijdag werd op de Stadsblokken een groot studentenfestival gehouden. Het festival leidde tot veel klachten over geluidsoverlast in de wijde omgeving. Burgemeester Ahmed Marcouch: “Ik snap dat mensen boos en teleurgesteld zijn.”

(Door: Patrick Arink)

Studentenfestival Coupe des Templiers streek dit jaar voor het eerst neer in Arnhem. Op het festivalterrein op de Stadsblokken genoten meer dan 5.000 studenten uit heel Nederland tot middernacht van bands en DJ’s.

Tot in de wijde omgeving was het geluid van het festival te horen. Het leidde tot een stortvloed aan klachten via social media.
“Ik woon vier kilometer van de Stadsblokken af, maar ik kan de muziek woordelijk verstaan”, klaagde iemand via Twitter. “Wat een teringherrie. Dit is echt niet normaal.”

Veel van de mensen die zich irriteerden aan het geluid van het festival hadden het vermoeden dat er door de gemeente Arnhem niet werd gehandhaafd op de maximaal toegestane geluidsnormen. Maar volgens burgemeester Marcouch is er de hele dag gecontroleerd op geluid.

Marcouch: “In de vergunning voor festivals is vastgelegd wat de normen zijn voor het aantal decibellen. Daar is door de Odra en door de gemeente zowel overdag als ’s avonds op gecontroleerd. Niet alleen op het festivalterrein op de Stadsblokken, maar ook in de omgeving. ’s Middags stond het geluid iets te hard en toen is het volume teruggedraaid. De rest van de dag bleef het geluid binnen de vastgesteld normen. Het festival is ook op tijd gestopt.”

“Ik snap dat mensen boos en teleurgesteld zijn”, aldus Marcouch. “Maar we nemen alle klachten serieus. We gaan kijken of we hier iets aan kunnen doen. Alle klachten zijn dankbare feedback.”

Volgens de organisatie van het studentenfestival speelde de wind een rol bij de grote hoeveelheid klachten. Ook burgemeester Marcouch vermoedt dat dat van invloed is.
“Hoe de wind staat speelt een rol. Daarnaast bevindt het festivalterrein op de Stadsblokken zich naast de rivier. Geluid draagt ver op open water. We gaan dit op korte termijn evalueren. Dan kijken we niet alleen naar de geluidsnormen, maar ook hoe wind en water van invloed zijn.”

Het is niet voor het eerst dat het misgaat met geluidsoverlast bij festivals in Arnhem. Op Koningsdag in 2019 regende het ook klachten over geluidsoverlast.
Marcouch: “We hebben daarna gezorgd voor extra handhaving om de geluidsoverlast te verminderen. En de kermis wordt nu niet meer gehouden bij Gelredome, maar bij de Rijnhal. Ook dat is mede gebeurd naar aanleiding van meldingen over geluidsoverlast.”

Komende maand vindt op de Stadsblokken Free Your Mind plaats. Kunnen we een herhaling van afgelopen vrijdag verwachten?
Marcouch: “Arnhem is festivalstad en je kunt eigenlijk geen openluchtfestivals organiseren zonder dat er sprake is van een klein beetje overlast. Maar we gaan het studentenfestival evalueren voordat Free Your Mind gehouden wordt. De lessen die we daaruit trekken nemen we mee voor de toekomst.”