ACTV: kerktorens worden omgetoverd tot kleine paleisjes

/

ARNHEM – Achter de deuren van de Walburgiskerk wordt hard gewerkt aan een unieke verbouwing. Terwijl de kerkzaal wordt ingericht als expositieruimte voor het Oorlogsmuseum, worden de torens omgebouwd tot exclusieve short stay residenties. De Arnhemsche Courant mocht alvast een kijkje nemen.

Eigenaar Theo de Rijk heeft grote plannen met de Walburgiskerk. De oudste kerk van Arnhem ondergaat op dit moment een unieke transformatie. In de twee torens komen zes exclusieve short stay appartementen die allemaal een eigen Arnhems thema krijgen.

De appartementen komen eruit te zien als kleine paleisjes die binnenkort te huur zijn voor iedereen die houdt van overnachten in stijl. Een overnachting van een weekend is mogelijk, maar als iemand een half jaar wil blijven dan kan dat ook.

De zes residenties worden allemaal uitgerust met hoogstaande voorzieningen om een langdurig verblijf mogelijk te maken. Ruime kamers, luxe badkamers, volledig uitgeruste keukens en vanzelfsprekend een uitzicht om Goeiemorgen tegen te zeggen.

Gasten hoeven niet bang te zijn dat ze tientallen meters met de trap omhoog moeten om hun residentie te bereiken. In allebei de torens is een lift geïnstalleerd.

Wanneer de residenties precies in gebruik worden genomen kan gastvrouw Sonja van der Bij nog niet precies zeggen.
“Zoals je ziet zijn we nog druk bezig. Door corona duurt het allemaal wat langer dan de bedoeling was, maar als het een beetje meezit zijn we in de zomer klaar.”

Naast overnachtingen voor gasten wil Van der Bij de Walburgiskerk ook gebruiken voor kleine evenementen. “Dan kun je denken aan rondleidingen en dingen als wijnproverijen onder het dak van de kerk.”

Expositieruimte

Ondertussen wordt de kerkzaal zelf ook omgebouwd. Afgelopen twee jaar had Museum Arnhem een tijdelijke expositieruimte in de kerk. Nu Museum Arnhem weg is, neemt het Oorlogsmuseum uit Schaarsbergen de kerkzaal in gebruik als expositieruimte.

Vanzelfsprekend zal daarbij aandacht zijn voor de Slag om Arnhem, maar het Oorlogsmuseum wil met name aandacht geven aan andere zaken die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Arnhem plaatsvonden, zoals bijvoorbeeld de jodenvervolging.

Oudste kerk

De Walburgiskerk is de oudste kerk van Arnhem. De kerk werd in 1315 gebouwd aan de Jansbeek op het terrein van de Graaf van Gelre. Na de beeldenstorm in de zeventiende eeuw had de Walburgiskerk verschillende functies. Van stal tot gevangenis. Vanaf 1808 werd het kerkgebouw weer als katholieke kerk gebruikt.

Tijdens de Slag om Arnhem werd de Walburgiskerk vrijwel verwoest nadat een Duits oorlogsvliegtuig tegen een van de torens aanvloog. De kerk brandde volledig uit. Na de oorlog is lang getwijfeld of de kerk niet beter afgebroken kon worden.

Dankzij inspanningen van pastoor Fons de Waal kwam het daar niet van. De pastoor zamelde geld in voor restauratie van de kerk, waarmee de kerk in oude luister werd hersteld.

Nadat de Walburgiskerk een paar jaar geleden uit de kerkdienst werd onttrokken, werd de kerk aangekocht door Theo de Rijk, die meerdere monumenten in Arnhem in zijn bezit heeft. Op initiatief van De Rijk gaat de Walburgiskerk nu een nieuw hoofdstuk in in haar eeuwenlange geschiedenis.

ACTV is een regelmatig terugkerend onderdeel op de website van de Arnhemsche Courant. Film en montage is in handen van Wendo Kroon.

Vorige artikel

Snackbar de Saks verliest haar boegbeeld

Volgende artikel

Bewoners binnenstad: lichtmast weg? Dan oude lantaarn terug op het Land van de Markt

Tip: