Gemeenteraad stemt in met omstreden bouwplan Gaardenhage

ARNHEM – Een meerderheid van de gemeenteraad heeft woensdagavond ingestemd met een plan om 48 woningen te bouwen in de villawijk Gaardenhage in Rijkerswoerd. Over het plan zelf werd niet gedebatteerd. Het ging vooral over de manier waarop het plan van de gemeente tot stand kwam. Bewoners voelen zich niet gehoord. Alweer.

(Door: Patrick Arink)

Bij de aanleg van de wijk Rijkerswoerd, dertig jaar geleden, was bedacht dat er in de nieuwe wijk ook ruimte moest zijn voor een villawijk met ruime kavels in het hogere segment. Omdat elf van die kavels nog altijd onbebouwd zijn, werd een paar jaar geleden besloten om de originele opzet los te laten en een nieuw bouwplan te maken.

Er werd een participatietraject in gang gezet. Samen met de huidige bewoners van Gaardenhage ging de gemeente in gesprek om een alternatief te ontwikkelen. Tenminste: dat was de gedachte. Maar het plan van de gemeente om de vrije kavels vol te bouwen met 48 woningen, leidt tot grote protesten vanuit de wijk.

Bewoners, en ook veel leden van de gemeenteraad, vinden dat de participatie met bewoners mislukt is. Ja, de gemeente heeft gesproken met bewoners, maar nee: bewoners hebben niet het gevoel dat er naar hun inbreng geluisterd is.

“De gemeente heeft bewoners van Gaardenhage geïnformeerd en als bewoners het met een bepaald onderdeel eens waren, werd er een vinkje gezet bij participatie”, vatte Rebin Maref van de VVD de kritiek samen.
Voor de raadswerkgroep participatie gold Gaardenhage afgelopen jaren als voorbeeld hoe het niet moet.

Bewoners zelf kwamen afgelopen maand met een alternatief plan. Geen 48 woningen, maar 30 woningen. Bijna drie keer meer dan in het oorspronkelijke plan. Dat plan werd gesteund door de oppositie, maar binnen de coalitiepartijen was er geen animo om dat alternatief serieus te onderzoeken.

Net zoals eerder bij de Schaapsdrift heerst bij de oppositie het vermoeden dat steun voor het gemeenteplan tijdens coalitieoverleg in achterkamertjes geregeld is.

“We hebben een enorme woningopgave en we moeten meer huizen bouwen. We kunnen het bewoners niet altijd naar de zin maken”, stelde Lea Manders van Arnhem Centraal.
De woningbouwopgave werd ook door andere raadsleden van de coalitie als troefboer opgegooid om voor dit plan te stemmen.

“In Arnhem staan veel mensen te springen om een dak boven hun hoofd. Er ligt hier een plan waarbij tegemoet wordt gekomen aan de grote woningbehoefte”, zei bijvoorbeeld ook El Yazid Aït Chrif van de PvdA.

Excuses van Bouwkamp

Een groot deel van de discussie in de gemeenteraad ging echter over een brief die vorige week door een ambtenaar naar belangstellenden is gestuurd. In de brief werd opgeroepen om raadsleden van de oppositie te bestoken met mailtjes om te lobbyen voor het plan van de gemeente.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) bood haar excuses aan voor de gang van zaken en erkende dat zo’n oproep nooit gedaan had moeten worden. Maar die woorden waren voor Gerrie Elfrink (SP) niet genoeg. Elfrink wilde weten of Bouwkamp vooraf op de hoogte was van de mail. Nadat Bouwkamp een antwoord op die vraag ontweek, diende de SP een motie van afkeuring in.

De motie kreeg amper steun en werd met slechts vijf stemmen voor verworpen. Toch is de motie wel een teken dat de oppositie het een beetje gehad heeft met wethouder Bouwkamp. Binnen zes weken heeft Bouwkamp inmiddels twee keer uitgebreid haar excuses moeten maken.

Zes weken geleden ging Bouwkamp door het stof nadat bewoners van de Schaapsdrift op een vrijdagmiddag overvallen werden met de mededeling dat de Wvg was opgelegd op hun woning. Bewoners konden in het weekend vervolgens nergens terecht met hun vragen.