Rijnstate-directeur: “De vrijheid om geen vaccin te nemen, werkt voor reguliere patiënten erg negatief uit”

ARNHEM – Nee. Het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem loopt niet over met Covid-patiënten. En nee, de zorg in Rijnstate loopt nog gewoon door. Toch maakt Rijnstate-directeur Wim van Harten zich wel zorgen over de ontwikkelingen.

“In Rijnstate liggen “maar” 17 Covid-patiënten, waarvan vijf op de IC”, legt Van Harten uit op social media. Dat is aanzienlijk minder dan tijdens eerdere coronagolven. Waarom legt dit dan toch zo’n grote druk op het systeem?

Van Harten: “Allereerst is er voor iedere Covid-patiënt dubbele personeelsbezetting nodig. Dit gaat ten koste van inzet op een andere plek in het ziekenhuis. Covid-patiënten liggen bovendien lang op de IC. Dat komt bovenop de reguliere zorg en verdringt operaties van kwetsbare patiënten.”

De druk op de zorg wordt daarnaast vergroot door een gebrek aan verpleegkundigen.
“We hebben extra verpleegkundigen aangesteld en getraind”, vertelt Van Harten. “Maar er zijn ook verpleegkundigen vertrokken. Zeker als je weet dat dit niet hoeft omdat je je kunt vaccineren, is dit erg belastend werk.”

Zoals vrijwel iedereen in de zorg, windt ook de Rijnstate-directeur er geen doekjes om. Niet-gevaccineerde Covid-patiënten vergroten de druk op de zorg.

Het RIVM bekeek in september de vaccinatiestatus van 1369 Covid-patiënten. Daaruit bleek dat driekwart van de Covid-patiënten in het ziekenhuis, en 80 procent van patiënten op de intensive care, niet gevaccineerd was.

Nu het aantal besmettingen snel oploopt, neemt het aandeel mensen dat wel gevaccineerd is en toch in het ziekenhuis belandt toe. Dit komt doordat de vaccins weliswaar goed werken, maar niet voor 100 procent bescherming bieden.

Van Harten: “Net nu we de zorg voor reguliere patiënten inlopen, komt er een nieuwe golf. Vooral de zwaardere patiënten hebben hiervan te lijden. De vrijheid om geen vaccin te nemen, werkt voor die mensen erg negatief uit.”

Hoge prijs

Alma Tostmann, epidemioloog aan het Radboudumc, ziet dat anderhalf jaar corona sporen nalaat bij het personeel. Tegen de NOS zegt Tostmann:
“Het heeft zo veel impact, ook op de gewone verpleegafdelingen. De prijs die de niet-covid zorg nu al moet betalen is best wel hoog.”

Rijnstate-directeur Wim van Harten beaamt dat.
“Afgelopen anderhalf jaar zijn veel verpleegkundigen ingezet op andere afdelingen om in te springen. Ze doen dat meestal loyaal, maar het is niet hun eigen keuze. Mensen voelen zich soms heen en weer geschoven. Men is het zat en dat zien we in het ziekteverzuim terug.”

Met een oplopend aantal besmettingen worden de komende maanden dus zwaar voor de zorg.
Van Harten: “Dit gaat nog zeker tot in het voorjaar duren.”

Alma Tostmann: “De maatregelen zijn bijna allemaal losgelaten. Daardoor kan het virus nog steeds rondgaan. En ook al is de groep die niet gevaaccineerd is relatief klein, in combinatie met een circulerend virus kan dat nog steeds tot veel besmettingen en ziekenhuisopnames leiden.”

Op Twitter verzucht ‘Willem-Alexander‘:
“Gezond verstand is als deodorant, Danen. Zij die het ’t meest nodig hebben gebruiken het niet. #LaatJeVaccineren.”