Sloop historische muur stilgelegd

ARNHEM – Door snel ingrijpen van een buurman én door wethouder Bob Roelofs (Arnhem Centraal) is maandagochtend de sloop van een historische muur in de binnenstad van Arnhem stilgelegd.

Arnhemmer Edwin Rijkaart schrok zich een ongeluk toen hij om acht uur vanochtend zag dat bouwvakkers bezig waren een historische muur, tussen de Kerkstraat en de Bakkerstraat, te slopen en de stenen af te voeren naar de stort.

“Het is een Rijksmonumentale muur, maar hoe kun je tegenhouden als je ziet dat hij gesloopt wordt? Doodzonde. We hebben al zo weinig historische monumenten in de binnenstad.”

Rijkaart sprak de bouwvakkers aan, maar die waren niet van plan om te stoppen met het verder slopen van de muur.
“Inmiddels was bijna de helft van de muur al verdwenen. Ik heb de politie gebeld, maar die wilde niet komen. En de Odra was pas vanaf 08.30 uur bereikbaar.”

Het toeval hielp een handje. Heel toevallig had Rijkaart om half negen een afspraak met wethouder Bob Roelofs, verantwoordelijk voor erfgoed. De wethouder pleegde een paar telefoontjes en nadat handhaving kort daarna arriveerde, werd de sloop stilgelegd.

Rijkaart: “De muur is een oude binnenmuur van een pand uit de vijftiende eeuw. Vrijwel het hele pand is gesloopt. Alleen deze muur is nog over. De muur is opgenomen in het Rijksmonumentenregister.”

De muur staat aan de rand van een binnenplaats die op dit moment wordt ingericht als parkeerplaats. Volgens de bouwvakkers was de muur door de storm van de afgelopen dagen gaan wijken. Een klein deel was vrijdagavond door de storm al omgevallen. Omdat het gevaar bestond dat ook de rest van de muur om zou vallen, werd ervoor gekozen de muur te slopen.

Volgens Rijkaart zit het anders in elkaar.
“De muur is al een hele tijd aan het wijken. Dat komt niet door de storm. De achterliggende panden zijn helaas vroeger al gesloopt. Die krijg je nooit meer terug. De muur is daardoor gaan wijken. Ik heb daar een tijd geleden de Odra al over gebeld. Die zijn toen komen kijken en zeiden dat er geen gevaar was dat de muur om zou vallen.”

Nu de muur al voor de helft gesloopt is, is het de vraag hoe het verder moet. Officieel moeten monumenten die beschadigd zijn in zo’n geval weer hersteld worden, maar het is de vraag of dat nog mogelijk is.

“Het grootste gedeelte van de stenen die gesloopt zijn, is al afgevoerd naar de stort. Ik weet niet of het mogelijk is om die weer te gebruiken voor een eventueel herstel van de muur”, aldus Rijkaart.

De gemeente Arnhem zoekt uit hoe het verder moet.

Edit 24 februari:
De claim in dit artikel dat de historische muur een monumentale status heeft, is niet juist. De gemeente Arnhem meldt vandaag dat zij op verzoek van de Arnhemsche Courant navraag heeft gedaan bij de afdeling Erfgoed, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de Odra om te achterhalen hoe het precies zit.
“Omdat het een oude historische muur is, gaan we met de eigenaar in gesprek of hij bereid is de muur te handhaven.”

Vorige artikel

Team Schipper Bosch wint tender met plan voor Coehoorn

Volgende artikel

Arnhem is op dit moment de natste plek van Nederland

Tip: