VIDEO:‬ dijkgraaf‬ dempt‬ media-paniek‬ over‬ bouwen‬ in‬ Stadsblokken-Meinerswijk

ARNHEM‬ -‬ Het‬ is‬ vaste‬ prik:‬ als er‬ overlast‬ is‬ door‬ hoogwater,‬ dan‬ reist‬ er‬ een‬ tv-ploeg‬ naar‬ Arnhem‬ om‬ een‬ item‬ te‬ maken‬ over‬ de‬ gevaren‬ van‬ bouwen‬ in‬ uiterwaardengebieden.‬ Dit‬ keer‬ was‬ het‬ 1Vandaag‬ die‬ aandacht‬ besteedde‬ aan‬ de‬ plannen‬ in‬ Stadsblokken-Meinerswijk.

(Door:‬ Patrick‬ Arink)

“Gemeenten blijven doorbouwen in uiterwaarden, ondanks waarschuwingen over hoogwater door klimaatverandering”, aldus 1Vandaag. “De hoge waterstand als gevolg van de hevige regenval maakte opnieuw duidelijk dat er risico’s zitten aan buitendijks bouwen.”

Aanleiding voor het tv-programma om aandacht te besteden aan het onderwerp, waren de problemen in Leerdam afgelopen dagen.
“Inwoners van Leerdam hielden het afgelopen weekend hun adem in. Het scheelde weinig of het hoogwater uit de Betuwse rivier de Linge was hun huizen binnengelopen”, aldus 1Vandaag.

In Arnhem sprak 1Vandaag met Margo Meeuwissen. Zij woont in een woonboot op de Stadsblokken en voert samen met actiegroep Kloppend Stadshart al jaren actie om de plannen met het gebied tegen te houden.

“Ik kan het niet begrijpen”, aldus Meeuwissen. “Als je dit nu volbouwt, kan je eventueel hoogwater in de toekomst niet meer de ruimte geven die het nodig heeft. De gemeente lijkt vergeten te zijn wat wij hier in 1995 hebben meegemaakt. Door hoogwater was het hele gebied afgesloten met water.”

“Volgens ons is het onverstandig om hier te gaan wonen”, vertelt een bewoner die nota bene zelf op de Stadsblokken woont. “Ook al lijkt de plek mooi, als er iets gebeurt ben je niet verzekerd.”

Tegenover die alarmerende woorden van de actievoerders, staat de mening van Co Verdaas. Als dijkgraaf van het waterschap Rivierenland is hij samen met Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor de waterveiligheid in het gebied.

“Elke keer bij hoogwater speelt die discussie over bouwen in laaggelegen gebieden weer op. Zestig procent van Nederland is gevoelig voor overstromingen”, nuanceert Verdaas.

Met betrekking tot Stadsblokken-Meinerswijk meldt Verdaas: “Buitendijks bouwen associeert bijna iedereen met natte voeten. Het beleid van de toekomst wordt dan ook: dat doen we niet meer. Maar op enkele locaties kan het dus wel, mits je het voldoende hoog maakt.”

Bij de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk is dit het geval. De woningen worden gebouwd op hoogwatergrond die sowieso al niet onderstroomt bij hoogwater. Het gebied waar huizen komen wordt bovendien verder opgehoogd tot vrijwel dezelfde hoogte als de achterliggende rivierdijk.

Verdaas: “Als Rijkswaterstaat zegt, hier kan het: die zijn heel streng.”

Naast Rijkswaterstaat kunnen de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk ook rekenen op de goedkeuring van de waterschappen, de deltacommissaris, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem.

De plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk liggen op dit moment bij de Raad van State. Naar verwachting neemt de Raad van State op korte termijn een besluit over de plannen. Wanneer er groen licht gegeven wordt, kan ontwikkelaar Kondor Wessels Projecten zes jaar na het referendum over Stadsblokken-Meinerswijk eindelijk een begin maken met de ontwikkeling van het gebied.