VIDEO: Tussen Blauwe Golven en Groene Corridor

ARNHEM – De Blauwe golven worden opgeknapt en vergroend. Dat de Blauwe Golven zouden blijven, is lang onzeker geweest. Veel Arnhemmers, waaronder toenmalig wethouder Gerrie Elfrink (SP), wilden de Blauwe Golven vervangen door een groene corridor. Hans van Houwelingen maakte een documentaire over het voornemen van de gemeente om het kunstwerk te slopen.

De documentaire is onderaan deze pagina te zien.

De Gemeente Arnhem is in 2017 van plan de Blauwe Golven van kunstenaar Peter Struycken te slopen. Het omgevingskunstwerk moet plaats maken voor een parkachtige inrichting. Er zijn meerdere partijen actief die de sloop van het kunstwerk ofwel steunen, ofwel willen voorkomen.

Samen met studenten van ArtEZ maakte Hans van Houwelingen een documentaire over de discussie die toen speelde. De centrale vraag is wat de waarde is van cultureel erfgoed en wie dat bepaalt.

Tussen blauwe golven en groene corridor begon in 2018 als tijdelijke workshop. Uiteindelijk groeide het project uit tot een twee jaar durend onderzoek, dat resulteerde in een gedegen documentaire.

In de tussentijd is duidelijk wat er met de BLauwe Golven gaat gebeuren. Wethouder Roeland van der Zee (VVD) nam na de verkiezingen in 2018 het dossier over. Hij kiest, gesteund door een ruime meerderheid van de gemeenteraad, voor het compromis: behoud van de Blauwe Golven én vergroening van de directe omgeving.

De Blauwe Golven worden opnieuw bestraat met nieuwe stenen. Het patroon wordt iets veranderd met bredere blauwe en smallere witte banen. De fontein wordt hersteld en gaat weer spuiten. Rondom de Blauwe Golven wordt verharding weggehaald om meer ruimte te maken voor groen.

De gemeente Arnhem is inmiddels druk bezig met het voorlopig ontwerp. Vanavond, woensdag 22 september, is er van 19.00 uur tot 21.30 uur een inloopavond in buurtcentrum Geniet In de Weerd, Weerdjesstraat 168. Geïnteresseerden kunnen hier in gesprek met de gemeente over het ontwerp.

Tussen Blauwe Golven en Groene Corridor

Tussen Blauwe Golven en Groene Corridor from Hans van Houwelingen on Vimeo.

Vorige artikel

Erop of eronder voor Stadsblokken-Meinerswijk

Volgende artikel

Uitbreiding Stadstheater van de baan

Tip: