Welkom in de Hommelstraat: winkelstraat werkt aan beter imago

/

ARNHEM – De Hommelstraat verbindt de binnenstad met het Modekwartier, maar de winkelstraat heeft niet bij iedereen een even goed imago. Café Kroon heeft nu het initiatief genomen om het imago van de straat te verbeteren. Een groot spandoek met de tekst ‘Welkom in de Hommelstraat’ siert sinds deze week het terras van het café.

De Hommelstraat is altijd al een karakteristieke winkelstraat in Arnhem geweest. Honderd jaar geleden stond de straat al bekend vanwege haar bijzondere winkels. Anno 2022 is dat niet anders. De Hommelstraat kent een bonte multiculturele mix van horeca, Turkse snuisterijenwinkels en modezaken.

Maar net als de Steenstraat iets verderop kent de Hommelstraat rafelrandjes die wel bij een stad horen, maar die je liever niet bij jou in de buurt hebt. Verkeersproblemen, (verbale) agressie en verwarde personen doen het imago van de straat geen goed.

“Je kunt wel klagen bij de gemeente dat ze meer moeten handhaven, maar als ondernemer kun je zelf natuurlijk ook het nodige doen”, legt mede-eigenaar Mark Postema van Café Kroon uit.

“We wilden met een spandoek ons terras beschutten van de straat. Al snel ontstond het idee om een tekst op het doek te laten drukken. Dat werd welkom in de Hommelstraat. Dat is niet zomaar een slogan. De Hommelstraat is een van de meest gastvrije straten van Arnhem en als ondernemers doen we er alles aan om de straat verder te verbeteren.”

Ogen op straat

Vorige week werd bekend dat het aantal incidenten met straatintimidatie in Arnhem het hoogst is rond de Korenmarkt en in de Steenstraat. De Hommelstraat zou je ook hoog in dat overzicht verwachten, maar de straat ontbreekt op de lijst.

Postema: “Het imago van de Hommelstraat is slechter dan het in werkelijkheid is. Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed dat wij met ons café een belangrijke rol spelen in de sociale veiligheid. De meeste incidenten met intimidatie doen zich ’s avonds voor als de winkels gesloten zijn. Wij hebben hier ’s avonds het terras vol met mensen zitten. Iets verderop zit de Amstelhoek waar ook altijd mensen buiten zitten. Daardoor zijn er voldoende ogen op straat. Dat voorkomt een hoop ellende.”

“Maar”, zegt Postema: “Als ondernemers kunnen we het natuurlijk niet alleen. Het zou wel fijn zijn als de gemeente de Hommelstraat wat hoger op haar prioriteitenlijstje zou zetten.”

Hondentrimsalon

Café Kroon kwam afgelopen jaren regelmatig in het nieuws. Bij een verbouwing drie jaar geleden hingen er aan de ramen van het café posters met de tekst ‘Hier komt hondentrimsalon De Keffer’. Het leidde tot veel verwarring bij mensen die dachten dat die tekst serieus was.

Een paar jaar trok Kroon tijdens een hittegolf de aandacht toen de terrastafels in peuterbadjes waren gezet. Cafébezoekers konden met hun voeten in het koele water poedelen. We zitten ook nu in een hittegolf, maar de badjes keren niet terug, zegt Postema.

“Het is heel jammer. We hebben de badjes klaar staan, maar nu de overheid oproept om zo min mogelijk water te gebruiken omdat er een watertekort dreigt, gaan we natuurlijk niet honderden liters water per dag gebruiken.”

Op de vraag of Café Kroon verder nog plannen heeft, volgt een grijns.
“We hebben de ingang deze week toegankelijk gemaakt voor rolstoelen en we hebben het terras vernieuwd met handgemaakte Duitse bierbanken. Verder hebben we een waslijst aan dingen die op stapel staan. Maar ik ga er nog niets over zeggen. Je hoort het vanzelf.”

Vorige artikel

12 planten op het dak van je auto. Mag dat eigenlijk wel? Het antwoord zal je verbazen!

Volgende artikel

Het is kielekiele voor het pontje naar de Stadsblokken

Tip: