ARNHEM – Met een ludieke actie hebben bewoners van de Schaapsdrift aandacht gevraagd voor de plannen die de gemeente heeft met de buurt. De gemeente behandelt morgen het raadsvoorstel waardoor de toekomst van de buurt op losse schroeven komt te staan. De buurt heeft daarom de onafhankelijkheid uitgeroepen.
Wethouder Bouwkamp (GroenLinks) noemde de Schaapsdrift bij een bezoek aan de buurt eerder deze maand denigrerend Klein België. Waarschijnlijk was dat een verwijzing naar de veelzijdige soorten huizen die er rond de Schaapsdrift te vinden zijn. Van appartementenflats tot twee-onder-een-kapwoningen en alles wat daar tussen zit.
De term ‘Klein België’ wordt sindsdien als een geuzentitel gedragen door bewoners van de Schaapsdrift. De buurt werd vandaag opgesierd met Belgische vlaggen en zwart-geel-rode linten. Die versieringen komen bovenop de spandoeken en de tientallen protestposters die al aan de huizen hangen.
Want één ding wordt al snel duidelijk wanneer je door de buurt wandelt: dit is niet het protest van een paar bewoners, maar een breed gedragen gevoel van boosheid. Geen enkele bewoner is van plan zijn huis vrijwillig aan de gemeente te verkopen wanneer het opleggen van de Wvg morgenavond door de gemeenteraad bekrachtigd wordt.
Achter de schermen
“Dit is mijn droomhuis. Ik ga hier niet weg”, zegt bijvoorbeeld Charlotte Bink. “Een aantal jaren geleden kon ik hier een jaren dertigwoning kopen met een grote tuin. Achterin mijn tuin stroomt de beek die vanaf de Paasberg omlaag komt. Het is een paradijs.”
Dat paradijs dreigt verloren te gaan nu wethouder Bouwkamp (“Bouwkramp”, volgens sommige bewoners) van plan is om niet alleen het bedrijventerrein van de Schaapsdrift opnieuw te ontwikkelen, maar ook het deel waar 150 huizen staan.
Buurtbewoner Guido Jansen: “Wat zij Klein België vindt, is ons thuis. Het is onze buurt. Met een sloopkogel wil de wethouder nu onze buurt uitwissen. Een nieuwe buurt maken met nieuwe bewoners.”
Morgenavond neemt de gemeenteraad een besluit over de Schaapsdrift. In de raad lijkt zich een meerderheid af te tekenen die het raadsvoorstel steunt. De gehele oppositie zal tegen het voorstel stemmen, maar na intensief onderling overleg achter de schermen tussen GroenLinks, D66, Arnhem Centraal, Partij voor de Dieren, PvdA en Volt is het wethouder Bouwkamp hoogstwaarschijnlijk gelukt een meerderheid over de streep te trekken.
Volgens Leo de Groot (Partij voor de Dieren) wil het bekrachtigen van de Wvg niet automatisch zeggen dat de buurt gesloopt wordt.
“Als de helft van de woningen weggaat, dan blijft de andere helft toch staan?” vraagt hij zich af op Twitter.
Een buurtbewoonster: “Wat een lichtzinnige opmerking. Hoe komt dit op ons bewoners over denk je? Ongelooflijk. Je praat over onze huizen… Ons thuis!”