ARNHEM – Terwijl de eerste stembureaus vandaag al geopend werden, weten veel mensen in Arnhem nog niet op welke partij zij moeten stemmen. Er zijn in Arnhem drie goede stemwijzers die je kunnen helpen om je stem te bepalen.
Voor veel mensen is het gemakkelijker om een keus te maken bij de Tweede Kamerverkiezingen dan bij de gemeenteraadsverkiezingen. Wat politieke partijen landelijk vinden, is vaak wel bekend. Maar hoe zit dat lokaal? Voor veel mensen is dat een wereld die zij niet kennen.
Gelukkig zijn er stemwijzers. Aan de hand van verkiezingsprogramma’s en stemgedrag kunnen inwoners van Arnhem bij de drie online kieshulpen die beschikbaar zijn, kijken met welke partijen zij veel verwantschap hebben, en met welke partijen niet.
Meestem-meter
Allereerst is er de Meestem-meter, die werd ontwikkeld door de Arnhemsche Courant. Bij de Meestem-meter is gebruik gemaakt van besluiten die de afgelopen vier jaar zijn genomen in de Arnhemse gemeenteraad. Je zit bij de Meestem-meter als het ware op de stoel van een raadslid.
Aan de hand van 22 stellingen ontdek je met welke partijen je vaak meestemt, en met welke partijen niet. Omdat er gebruik wordt gemaakt van stemgedrag, is in de Meestem-meter alleen gebruik gemaakt van de twaalf partijen die nu al in de gemeenteraad zitten. De vier partijen die wel meedoen in Arnhem, maar die niet vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad zijn in de resultaten niet meegenomen. De Meestem-meter verwijst naar de verkiezingsprogramma’s van deze partijen.
Kieskompas
Het Kieskompas voor de gemeente Arnhem behandelt een groot aantal maatschappelijke thema’s. Moeten er meer sociale woningen gebouwd worden in villawijken? Moet de gemeente meer geld uitgeven aan kunst en cultuur? Moeten minderheden voorrang krijgen bij sollicitaties?
Aan de hand van 31 stellingen wordt je politieke voorkeur bepaalt. Na het invullen van de stellingen, kan aangegeven worden welke thema’s wel en niet belangrijk zijn. Ook kan per stelling bekeken worden wat het standpunt is van de verschillende partijen, inclusief de motivatie voor dat standpunt.
Je plek in het politieke landschap wordt in een kompas weergegeven, vandaar de naam Kieskompas.
Kieswijzer
Naaast de Meestem-meter en het Kieskompas is er ook de Kieswijzer. De Kieswijzer werd door de regionale kranten in Nederland samengesteld voor in totaal 253 gemeenten, waaronder Arnhem. De Kieswijzer moet net als andere stemwijzers mensen helpen om te bepalen op welke partij zij het beste kunnen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.
De Kieswijzer is samengesteld aan de hand van actuele thema’s en de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. De Kieswijzer bestaat in totaal uit 25 stellingen. Via een schuifbalk kan een standpunt worden aangegeven.
Moeten bijvoorbeeld financiële meevallers besteed worden aan het verlagen van de gemeentelijke belastingen of moeten de voorzieningen omhoog? Moeten er meer of juist minder boa’s worden ingezet? Via de schuifbalk kan een standpunt worden ingenomen.
Verschillende benadering
Wanneer je niet weet wat je moet stemmen, is het verstandig om meerdere stemwijzers in te vullen. Iedere stemwijzer heeft zijn eigen benadering. Het Kieskompas behandelt met name grote (maatschappelijke) thema’s. De Kieswijzer maakt vooral gebruik van lokale Arnhemse thema’s uit de verkiezingsprogramma’s en de Meestem-meter toont wat partijen in werkelijkheid stemmen.
Samen geven de drie stemhulpen een goed beeld van het politieke landschap in Arnhem en de standpunten waar de zestien partijen die in Arnhem meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen voor staan.
Wil je weten hoeveel zetels welke partij nu heeft? Dat zie je hieronder.