Hoe staat het met het creatieve klimaat in Arnhem? Er wordt altijd gekeken naar beleidsmakers en instellingen. In de media wordt er vooral veel gepraat over gebouwen. Maar de kunstenaars komen nooit zelf aan het woord. Dat is eigenlijk gek. Daarom wil Standplaats Arnhem van de creatieve en culturele makers zelf horen hoe ze de stad ervaren.
(Door: Leendert Douma)
(Foto: Sophie Vermeulen)
Met meer dan 160.000 inwoners is Arnhem de dertiende stad van Nederland, maar het is met jaarlijks ruim 31 miljoen euro een van de steden die het meest aan cultuur uitgeven. We kunnen dan ook best stellen dat het met de gevestigde instellingen wel goed zit in Arnhem. We hebben Museum Arnhem, het Gelders Orkest, Introdans, Oostpool, Theater aan de Rijn, noem maar op. En ArtEZ natuurlijk. Wie goed kijkt, vindt ook wel kleine platforms waarop veel gebeurt, van Circa Dit tot Café Bosch, van Grab Them By The Poëzie tot #ThisIsPrikko. Maar als je een opsomming zou moeten maken van wie hier allemaal werken en wat ze allemaal doen, dan val je vast even stil. Dat geeft te denken.
Is Arnhem niet trots op haar creatieven? Dragen kunstenaars zelf te weinig uit wat ze doen? Zijn ze allemaal eilandjes – zoals vroeger wel werd gezegd – of is dat iets van een vorige generatie? Zouden ze door samen te werken niet veel meer bereiken? We horen het graag van de makers zelf. Maar er zijn nog veel meer vragen. Hoe belangrijk zijn bijvoorbeeld evenementen als de Nacht van de Mode of de Sonsbeektentoonstellingen voor de makers zelf? Hoe is het om wat verder van de Randstad te zitten? Wel of niet bij Nijmegen te horen? Is Duitsland interessant voor de makers? (Je hoeft tenslotte maar even het gaspedaal in te trappen of je bent er…) Wat is de rol van ArtEZ voor cultureel Arnhem?
Maar ook: Hoe is het contact met de bewoners in de wijken? In noord en zuid? Wat doet Arnhem voor hun netwerk? Wat geven de kunstenaars terug? En krijgen ze inspiratie van de stad of juist de natuur eromheen? Eigenlijk willen we alle redenen weten waarom ze naar Arnhem zijn gekomen en waarom ze er zijn blijven hangen of niet.
Vandaar de naam: Standplaats Arnhem. Het project is een idee van Arno de Blank. Hij was tot voor kort directeur/bestuurder van SLAK ateliers, dat volgens hun eigen omschrijving ‘woon- en werkruimten en broedplaatsen voor culturele en creatieve professionals in Gelderland creëert’.
“Ik was altijd onder de indruk van het brede aanbod hier”, zegt De Blank. “Arnhem heeft echt alles in huis! Dat zie je nergens buiten de Randstad. Het heeft natuurlijk ook te maken met het brede scala bij ArtEZ.” De kunstenaars hebben Arnhem veel opgeleverd in de loop de jaren, zo ziet hij. Maar geeft de stad daar genoeg voor terug? “Het lijkt steeds moeilijker te worden om je hier als kunstenaar te kunnen vestigen. Ook SLAK ateliers moet noodgedwongen steeds verder het centrum uit: van de Spijkerbuurt via Saksen Weimar een paar jaar geleden naar Buitenplaats Koningsweg en Arnhems Buiten nu.”
Het zijn de vervelende gevolgen van gentrificatie waar ook kunstenaars slachtoffer van worden. Tegelijkertijd ziet Arno de Blank een levendige cultuur in de stad, mooie samenwerkingen tussen kunstenaars/ontwerpers en bedrijven – zoals bijvoorbeeld op Industriepark Kleefse Waard – en er zijn steeds meer lokale kruisbestuivingen tussen disciplines. ‘Urban artist’ Ruben Chi en schrijver Tim Lenders met modemaakster Mirte Engelhard bijvoorbeeld, waarover een documentaire te zien is in filmhuis Focus. En zo zijn er talloze voorbeelden.
Met Standplaats Arnhem hoopt Arno de Blank beleidsmakers, kunstenaars, maar vooral de bewoners van Arnhem inzicht te geven in het creatieve klimaat van de stad. Maar ook inspiratie om het met z’n allen nog beter te maken.
De komende tijd worden vijftien verschillende makers (m/v/x) geïnterviewd en op geheel eigen wijze geportretteerd door fotografe Sophie Vermeulen. Beeldend kunstenaars komen aan het woord, maar ook vormgevers, dansers, dichters, muzikanten, theatermakers, modemakers en conservatoren. Jong en oud. Gevestigde namen en aanstormend talent. Zo zal er gaandeweg een caleidoscopisch beeld ontstaan van deze stad. Van Knor tot het Feestaardvarken, van Tapschrift tot de borstentros in de tuin van het museum, van streetart tot Sonsbeek: hoe is het om in Arnhem te wonen en te werken? Je leest het iedere week in de Arnhemsche Courant.
Begin volgend jaar worden alle verhalen gepresenteerd in een mooi uitgegeven bundel, een expositie en een evenement in Rozet. Wil je alvast intekenen op een boek? Mail dan Arno de Blank: a.blank3@upcmail.nl.
—
Dit artikel maakt onderdeel uit van een serie artikelen over kunstenaars in Arnhem. Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een ondersteuning van Mediafonds Arnhem. Het Mediafonds Arnhem is een onafhankelijk ondersteuningsfonds voor bijzondere journalistieke producties over Arnhem.