Nieuwe woonvisie moet zorgen voor meer (betaalbare) woningen

/

ARNHEM – Meer betaalbare koop- en huurwoningen, beter gebruik maken van de bestaande woningen en het aanpakken van huisjesmelkers. Dat zijn de belangrijkste pijlers van de nieuwe woonvisie van de gemeente Arnhem.

(Door: Patrick Arink)

Aan ambitie geen gebrek in de nieuwe woonvisie van de gemeente. Het moet anders, eerlijker en zo snel mogelijk. Of, in de woorden van verantwoordelijk wethouder Paul Smeulders (GroenLinks):

“We hebben een grote verantwoordelijkheid om te zorgen dat elke inwoner een plek heeft waar hij zich écht thuis voelt. Met deze Woonvisie bouwen we aan een stad waar goed wonen geen privilege, maar een recht is.”

En dus zet Arnhem de komende jaren vol in op het realiseren van zoveel mogelijk woningen in de stad. Speerpunt bij de nieuwbouw, is het realiseren van de plannen voor Spoorzone Arnhem Oost. Tussen de Nederrijn en station Presikhaaf moeten de komende jaren duizenden nieuwe woningen gebouwd worden.

Naast nieuwbouw wil de gemeente ook inzetten op het transformeren van leegstaande panden in woningen. Bovendien wordt samenwonen gestimuleerd. Bij huurders met een sociale huurwoning wordt de meettijd bij elkaar opgeteld wanneer zij willen samenwonen. Het idee hierachter is dat er een extra huurwoning vrijkomt wanneer mensen gaan samenwonen.

Rijke wijken
Arnhem is een stad van enorme tegenstellingen. De Burgemeesterswijk en Alteveer horen tot de beste wijken in Nederland. Tegelijkertijd is Immerloo benoemd tot de slechtste wijk van Nederland. Met de nieuwe woonvisie wil de gemeente de tweedeling in de stad verkleinen.

Nieuwbouwprojecten in de rijke wijken van Arnhem, zullen bestaan uit 60 tot 100 procent sociale woningbouw. De nadruk ligt daarbij volgens de gemeente op twee wijken: Heijenoord en de Hoogkamp. Dit zijn wijken waar sociale woningen vrijwel afwezig zijn.

De maatregel is vooral symbolisch. Een korte blik op de woonmonitor, waar alle nieuwbouwplannen van de gemeente staan, leert dat er tussen 2023 en 2040 eigenlijk geen woningbouwplannen zijn in deze twee wijken. Er komen 11 woningen in de school in de Witsenstraat op de Hoogkamp en 42 woningen in de school in de Veluwestraat in Heijenoord. Dat is het.

Huisjesmelkers

Arnhem wil de komende jaren inzetten op een versnelling in de verduurzaming van woningen en introduceert maatregelen om goed verhuurderschap te waarborgen. Op slechte verhuurders komen schijnwerpers te staan. Met een nieuwe vergunningsplicht en de oprichting van een taskforce wordt actief gecontroleerd op goed verhuurderschap.
“Waar nodig zullen woningen van slechte verhuurders actief worden opgekocht”, belooft de gemeente.

Ook de maatregel om huisjesmelkers aan te pakken, is vooral symbolisch. Buiten de dingen die de gemeente nu al doet om huisjesmelkers aan te pakken, zijn er weinig instrumenten die de gemeente ook nog kan inzetten. Het aanpakken van te hoge huurprijzen is bijvoorbeeld pas mogelijk wanneer er nieuwe wetten door de Tweede Kamer worden geloodst.
Vergunningsplicht is alleen mogelijk in wijken waar de gemeente kan aantonen dat de leefbaarheid onder druk staat.

Nieuw is wel de ‘task-force goede verhuur’. Die task-force beschikt over expertise over de verschillende wet- en regelgeving over verhuur, onderhoud en woonoverlast. Zij zullen woningen bezoeken, meldingen afhandelen en verhuurders bestraffen die in strijd treden met de normen over goed verhuurderschap.

Woningruil

De gemeente wil ook een ‘Week van de Woningruil’ introduceren. Dit is een initiatief waarbij Arnhemmers de mogelijkheid krijgen om te ervaren hoe het is om in een andere woning of wijk te wonen. Dit idee is gekozen tot Beste Woonidee van Arnhem uit een totaal van 138 inzendingen. Het Beste Woonidee van Arnhem was een wedstrijd waarin Arnhemmers hun beste idee om de wooncrisis tegen te gaan konden indienen.

Alle maatregelen uit de nieuwe woonvisie moeten ertoe leiden dat meer mensen sneller een goede en betaalbare woning kunnen vinden. Dat is een proces dat niet snel zal verlopen, waarschuwt wethouder Smeulders.

“Een trend die gedurende decennia is ingezet, is niet in enkele jaren te keren. Het is vergelijkbaar met het besturen van een mammoettanker: het vraagt veel stuurmanskunst en geduld om de in het verleden ingezette koers bij te sturen.”

(Foto: gemeente Arnhem.)