Terugblik 2024 en vooruitblik 2025: asielcrisis? Niet in Arnhem!

/

ARNHEM – In Arnhem doen we dingen anders. Dat geldt voor heel veel onderwerpen, maar nergens is het verschil tussen het regeringsbeleid en de ‘Arnhemse manier’ groter dan bij de opvang van vluchtelingen. Terwijl de regering in 2024 de deur voor vluchtelingen met een klap dicht gooide, zet Arnhem de deur juist open.

(Door: Patrick Arink)

Nederland kreeg afgelopen jaar een nieuwe regering. Met de PVV als grootste partij van ons land was het geen verrassing dat het nieuwe kabinet een ruk naar rechts zou maken. Volgens het kabinet hebben we te maken met een asielcrisis van ongekende omvang:

“De instroom van vluchtelingen moet direct omlaag”, aldus minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie. “Het roer moet om. We nemen maatregelen om Nederland zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor asielzoekers.”

Met een asielcrisiswet wil het kabinet de Spreidingswet intrekken, een beslisstop invoeren op asielaanvragen en de opvang sterk versoberen.
Faber: “Ik ga voor het strengste asielbeleid ooit. Er is een asielcrisis gaande. Mensen ervaren dat iedere dag.”

Arnhem is gastvrij

Het landelijke beleid staat haaks op de manier waarop we in Arnhem omgaan met vluchtelingen. Hoezo minder asielzoekers? Arnhem wil er juist meer! Afgelopen jaar maakte de gemeente Arnhem afspraken met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor het opvangen van vluchtelingen. Voor een periode van dertig jaar creëert Arnhem maar liefst 1.700 permanente opvangplekken. Dat zijn duizend opvangplekken meer dan de Spreidingswet voorschrijft.

Wanneer je zowel de reguliere vluchtelingenopvang als de opvang van Oekraïners bij elkaar optelt, worden op dit moment maar liefst 3.000 vluchtelingen opgevangen in Arnhem. Daar komen naar schatting nog ongeveer 500 opvangplekken bij van Oekraïners die bij mensen thuis opvang hebben gekregen.

De ongekende aantallen vluchtelingen die Arnhem opneemt zorgen ervoor dat de gemeente Arnhem na Ter Apel de meeste vluchtelingen opvangt per hoofd van de bevolking in Nederland. Het leidde afgelopen jaar tot veel verbaasde aandacht in de media. “Asielopvang in Arnhem: Wie schaffen sie das?”, kopte bijvoorbeeld Vrij Nederland.

Als uitleg wordt vaak gewezen naar de donkergroene coalitie die Arnhem op dit moment heeft. Met GroenLinks als grootste partij en een vluchtelingen-wethouder die eveneens lid is GroenLinks lijkt het een logische verklaring. Het probleem met die verklaring is alleen dat hij niet klopt. Toen in 2016 de eerste vluchtelingenstroom uit Syrië op gang kwam, waren vluchtelingen in Arnhem net zo welkom als nu. De stad werd toen bestuurd door D66 en de SP.
De gastvrijheid voor vluchtelingen zit in het dna van onze stad.

“Er is geen crisis!”

Wethouder Paul Smeulders bestrijdt dat er een asielcrisis is, waar het kabinet over spreekt.
“Dat is onwaar en omdat de feitelijke onderbouwing ontbreekt, is het ook misleidend”, aldus Smeulders. “Experts maken keer op keer duidelijk dat de daadwerkelijke problemen liggen in het organiseren van de opvang. Dit probleem is een direct gevolg van jarenlang beleid waarin permanente plekken worden gesloten.”

Smeulders: “Wat we zien is een overheid die koerst op een onhoudbaar systeem. In plaats van het oplossen van de problemen in het asielsysteem, strooit het kabinet zand in de motor. In Arnhem doen we het anders.”

De ‘Arnhemse manier’ houdt niet alleen in dat er veel opvangplekken voor vluchtelingen zijn. Vanaf het moment dat vluchtelingen in Arnhem gehuisvest worden, zijn er programma’s die gericht zijn op de integratie van vluchtelingen.
“Bovenop de basisbehoeften en vereisten bij de opvang van vluchtelingen zetten we in op verbinding, ontmoeting en het kunnen meedoen vanaf dag één. In werk, in sport en in cultuur”, aldus Smeulders. “We regelen ontmoetingen met Arnhemmers en bovendien willen veel nieuwkomers heel graag bijdragen aan onze samenleving.”

In 2025 zullen de voornemens vanuit het kabinet en minister Faber om de opvang van vluchtelingen te versoberen en onaantrekkelijker te maken in de praktijk vorm krijgen. Daarmee wordt de kloof tussen Arnhem en de regering alleen maar groter.

Geen probleem, volgens Smeulders: “Vluchtelingenbeleid moet gericht zijn op de vragen die er werkelijk toe doen. Hoe maken we het asielsysteem beter, rechtvaardiger en toekomstbestendiger. Als Arnhem laten we zien dat dit kan.”
Terugblik 2024 en vooruitblik 2025:
Hoe gaat het verder in hoofdpijndossier Schaapsdrift?
Wordt wethouder Van der Wel weggestuurd?
Asielcrisis? Niet in Arnhem!
Leegstand in de binnenstad
Moedig voorwaarts met de Arnhemsche Courant