ARNHEM – Bristol, de Bodyshop en natuurlijk Blokker. Afgelopen jaar gingen twintig procent meer winkels failliet dan in 2023. De gevolgen daarvan zijn in de binnenstad van Arnhem duidelijk zichtbaar. De leegstand in het winkelhart is hoog! Wordt die leegstand in 2025 groter, of worden de panden komend jaar gevuld met nieuwe winkels?
(Door: Patrick Arink en Nicole Cordewener)
Het NOS Journaal was vorige week nog in Arnhem om aandacht te geven aan de leegstand in de binnenstad. Die leegstand is niet uniek voor Arnhem. Overal in Nederland kampen binnensteden met de gevolgen van een krimpend winkelhart en de toename van het aantal winkelketens dat omvalt. Maar de problemen in Arnhem zijn groter dan in veel andere steden.
Uit onderzoek van vastgoedadviesbureau Colliers blijkt dat Arnhem te maken heeft met een leegstand van 7,2 procent van winkelpanden die meer dan een jaar leegstaan. In andere grote steden is dat gemiddeld 4,2 procent. Die leegstand is zorgwekkend vinden zowel de gemeente Arnhem als het Platform Binnenstad Arnhem (PBA).
Wethouder Bob Roelofs: “Alle leegstand is verontrustend. Het lege pand van de Hema is mij bijvoorbeeld een doorn in het oog. Ondernemers stonden vroeger in de rij voor een pand, dat is nu niet meer zo. We zijn in gesprek met andere, vergelijkbare steden om van hen te leren. Maar onze mogelijkheden als gemeente zijn beperkt. We kunnen verhuurders niet vertellen aan wie ze mogen verhuren en we kunnen ook geen staatssteun geven aan ondernemers.”
Stefan van Aarle namens PBA: “De aanpak van leegstand staat hoog bij ons op de agenda. Samen met de gemeente hebben we een transformatiemanager aangesteld. Die probeert actief met eigenaren in gesprek te gaan om ontwikkelingen van de grond te krijgen.”
Heel eenvoudig is dat echter niet, blijkt uit de praktijk.
Transitie
Zo is afgelopen jaar intensief onderhandeld met de eigenaar van het oude pand van de HEMA. De gemeente Arnhem en PBA zouden het liefst zien dat dit pand opnieuw ontwikkeld wordt: winkels op de begane grond en woningen op de verdiepingen daarboven. Met de vastgoedeigenaar, een buitenlandse investeerder, is echter moeilijk te onderhandelen. Naar verluid liggen de gesprekken al een tijdje stil.
Een ander pand dat al een tijdlang op de nominatie staat om getransformeerd te worden, is het pand van Primark; de vroegere Bijenkorf. Het pand is veel te groot voor Primark. Er wordt gekeken of de vestiging van Primark op de begane grond verkleind kan worden, en er woningbouw of werkruimte mogelijk is op de verdiepingen erboven. Ook hier geldt: de plannen zijn er al een tijdje, maar een besluit laat nog altijd op zich wachten.
Zowel het oude pand van de HEMA als de Primark bevinden zich midden in wat in Arnhem het ‘kernwinkelgebied’ heet. De Ketelstraat, Vijzelstraat en Roggestraat zijn de aorta van het winkelhart van Arnhem. Dit is waar detailhandel de boventoon voert. Voor de omliggende straten is een paar jaar geleden al afgesproken dat functievermenging mogelijk is. Dat is bijvoorbeeld te zien in de Koningstraat waar een Bed & Breakfast gevestigd is in een voormalig winkelpand. Ook op andere plekken aan de rand van het stadscentrum worden woningen gerealiseerd in vroegere winkelpanden.
PBA wil op korte termijn een zogeheten ‘matchmaker’ aantrekken die nieuwe winkels weet te verleiden om zich in de binnenstad van Arnhem te vestigen.
“Daarnaast helpt het als de huren lager worden”, aldus Stefan van Aarle van PBA. “Arnhem heeft een uniek winkelaanbod, maar heeft zijn regionale functie een beetje verloren. De winkelcentra in Presikhaaf en Kronenburg zijn vernieuwd en dat merk je in de binnenstad.”
Komend jaar zal blijken of de matchmaker en de transformatiemanager het tij in de Arnhemse binnenstad weten te keren. Het is overigens niet alleen maar ellende. Uit de bezoekerscijfers van de binnenstad blijkt dat het Arnhemse winkelhart onverminderd populair is.
PBA: “Het aantal bezoekers aan de binnenstad stijgt jaar op jaar. De bezoekcijfers zijn na de coronapandemie hoger dan daarvoor.”
Terugblik 2024 en vooruitblik 2025:
Hoe gaat het verder in hoofdpijndossier Schaapsdrift?
Wordt wethouder Van der Wel weggestuurd?
Asielcrisis? Niet in Arnhem!
Leegstand in de binnenstad
Moedig voorwaarts met de Arnhemsche Courant