ARNHEM – De gemeente wil voor 73 miljoen een nieuw stadstheater bouwen. Om de realisatie van dit nieuwe cultuurgebouw mogelijk te maken, rekent de gemeente Arnhem op een bijdrage van de provincie Gelderland van 10 miljoen euro. Er klinken echter steeds meer signalen dat de provincie niet van plan is om met dat bedrag over de brug te komen.
In december vorig jaar besloot de gemeenteraad dat er voor 73 miljoen euro een nieuw stadstheater mag komen waarin ook plek is voor Oostpool en Introdans. De enorme investering is, zeker in tijden van corona, niet onomstreden.
“Maar”, schreef wethouder Hans de Vroome (D66) in het voorstel: “In tijden van crisis zijn het de overheden die moeten investeren.”
De gemeente Arnhem heeft niet de financiële middelen om de realisatie van het nieuwe stadstheater mogelijk te maken. Er wordt op gerekend dat de provincie Gelderland ruimhartig de knip trekt, net als een aantal jaar geleden bij de bouw van de nieuwe zaal van Musis.
“Grote woeste plannenn”
Zonder een bijdrage van 10 miljoen euro van de provincie Gelderland zijn de plannen voor het stadstheater eigenlijk niet uit te voeren, erkende wethouder De Vroome. De provincie lijkt echter niet van plan om als melkkoe te fungeren om de nieuwbouw mogelijk te maken.
“Wat ons betreft een winstwaarschuwing als het gaat om een bijdrage voor het stadstheater in Arnhem”, aldus CDA-fractievoorzitter Gerhard Bos in de provincie Gelderland. “Een pand restaureren: prima! Maar als het gaat om grotere plannen? Dat kunnen wij als provincie niet allemaal gaan doen.”
Bos wijst erop dat de provincie breder kijkt dan alleen naar de culturele hoofdsteden Arnhem en Nijmegen.
“Moeten wij nou de gemeente Arnhem met dit plan gaan helpen? Cultuur is verbindend. Niet alleen in Arnhem, maar óók in Barneveld, Hattem en Winterswijk.”
Volgens Bos is er geen sprake van dat de provincie Gelderland 10 miljoen euro bij gaat dragen aan de “grote woeste plannen” van de gemeente Arnhem.
“Wij denken aan aanmerkelijk andere bedragen.”
Uitgewoond
Het Stadstheater aan de Eusebiusbinnensingel is al jaren volledig uitgewoond. De beenruimte in de schouwburgzaal met 735 stoelen is te klein en de kleedkamers stammen nog uit de jaren vijftig.
Er worden al bijna twintig jaar plannen gemaakt om het gebouw te renoveren of om een nieuw gebouw neer te zetten, maar die plannen werden keer op keer afgeblazen. Zo werd na twaalf jaar discussie besloten om het Kunstencluster in Rijnboog toch maar niet te bouwen.
Wethouder Elfrink (SP) lanceerde in 2017 een plan voor een ‘Kunstencluster 2.0’. Nadat duidelijk werd dat Elfrink 25 miljoen euro tekort kwam om dit plan te realiseren, verdween het stilletjes nog voor de gemeenteraad zich erover had kunnen uitspreken.
Zijn opvolger Hans de Vroome deed een paar jaar geleden een nieuwe poging. In eerste instantie werd uitgegaan van een kostenschatting van 45 miljoen euro. Door ambitieuze klimaatdoelstellingen, reserveringen voor tegenvallers bij de bouw en het compenseren van mogelijk verlies aan parkeerplaatsen in de binnenstad liep dat bedrag op tot de huidige kostenschatting van 73 miljoen euro.