ARNHEM – Durf jij iets te zeggen wanneer iemand in je omgeving gediscrimineerd wordt? Veel mensen vinden het spannend om in zo’n geval wat te zeggen. Via de campagne ‘Arnhem Durft’ wil de gemeente Arnhem daar iets aan doen.
“Wees geen stille omstander. Durf je uit te spreken als je getuige bent van discriminatie.”
Een op de zes mensen wordt weleens gediscrimineerd.
“Ook in onze stad en dat is onacceptabel”, aldus de gemeente. “We zijn daar met z’n allen verantwoordelijk voor en samen kunnen we het verschil maken.”
Om die reden is de gemeente samen met het Meldpunt Discriminatie een campagne begonnen die mensen oproept om zich uit te spreken wanneer zij online, op het werk, op school of bij de sportclub getuige zijn van discriminerend gedrag.
Via posters en de hashtag #Arnhemdurft worden mensen opgeroepen zich uit te spreken wanneer zij in hun omgeving discriminatie tegenkomen.
Lef
De gemeente roept mensen op om lef te tonen.
“Durf mensen aan te spreken die onacceptabel gedrag vertonen. Durf personen te steunen die ermee te maken krijgen en durf misstanden te melden. Durf voor elkaar op te komen: als Arnhemmer, teamgenoot, familie, collega, vriend of vriendin. Dat kan het verschil maken.”
Via de bewustwordingscampagne wil de gemeente duidelijk maken dat zwijgend toekijken bij discriminatie tot gevolg kan hebben dat discriminatie toeneemt.
“Door er iets van te zeggen laat je weten dat discriminatie onacceptabel is en er een sociale grens is overschreden. Daarnaast steun je het slachtoffer en voelt hij of zij zich niet alleen. Zwijgen doet vaak meer pijn.”
Discriminatie is het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen in een situatie. Denk hierbij aan: afkomst, huidskleur, sekse, religie, beperking, seksuele voorkeur. Dat kan letterlijk uitgesproken worden, maar soms gebeurt het ook in de vorm van een ‘grapje’.