Protestposters achter de ramen van huizen in de Schaapsdrift. (Foto: Sarah Dobbe.)

Gemeente Arnhem wil 1.000 tot 2.000 extra woningen en werkplekken op de Schaapsdrift

/

ARNHEM – De gemeente Arnhem wil minimaal 1.000 en maximaal 2.000 extra woningen en werkplekken realiseren op de Schaapsdrift. De nieuwe woningen die de gemeente in de buurt wil bouwen, komen bovenop de ruim 250 woningen die nu al in de buurt staan. Dit blijkt uit de startnotitie die de gemeente aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

(Door: Patrick Arink)

Bij het opleggen van de Wvg op de Schaapsdrift afgelopen jaar waren voorstanders nog optimistisch over het behoud van huizen in de bestaande wijk. Sloop van woningen? Dat zou hooguit op kleine schaal hier en daar noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld voor de aanleg van een weg.

Nu de startnotitie er ligt, blijkt dat de gemeente Arnhem hele andere plannen heeft met de buurt, die ligt ingeklemd tussen de Velperweg en station Presikhaaf.

“De herontwikkeling van Schaapsdrift draagt bij aan onze ambities voor het realiseren van 16.000 nieuwe woningen in Arnhem in 2040 en het realiseren van werkgelegenheid in de stad”, schrijft de gemeente in het raadsvoorstel. “Gezien de potentie van het gebied Schaapsdrift, is het noodzakelijk in dit gebied in te zetten op een (hoger) stedelijk woonmilieu.”

De gemeente Arnhem denkt dat het mogelijk is om in de Schaapsdrift minimaal 500 woningen bovenop de huidige 252 woningen in de buurt te realiseren. Daarnaast wil de gemeente in de Schaapsdrift minstens 500 nieuwe werkplekken creëren.
“In de stad streven we het principe van het toevoegen van 1 extra baan per toegevoegde woning na. Nieuwe uitbreidingsruimte voor bedrijvigheid in Arnhem is nauwelijks voor handen. Dit betekent dat bij elke ontwikkeling bekeken moet worden op welke wijze de afspraak een extra baan per toegevoegde woning verkend moet worden.”

“Als wonen, werken en voorzieningen elkaar goed aanvullen, ontstaat ruimte voor dynamiek, levendigheid en ontmoeting, kan Schaapsdrift zich onderscheiden van omliggende wijken”, aldus de gemeente. “Werkgelegenheid creëren rond OV-knooppunten sluit aan bij de uitgangspunten.”

Naast woningen en werkplekken moet de herontwikkeling van de Schaapsdrift ook leiden tot meer groen in de wijk. Want:
“Bomen, speelplekken en buurtgroen ontbreken”, staat in de startnotitie. “Ten aanzien van water is het gebied gevoelig voor wateroverlast. Door het plangebied stroomt de Beek op de Paasberg, vanaf de Velperweg nog een klein stukje bovengronds, maar al snel gaat de beek ondergronds. Vanuit klimaatadaptatie, water- en groenkwaliteit een gemiste kans die verzilverd moet worden.”

Maximaal 2.000 woningen en werkplekken

De realisatie van 1.000 nieuwe woningen en werkplekken die de gemeente in de Schaapsdrift wil, is het minimumaantal dat in de startnotitie wordt genoemd. Maximaal is het volgens de gemeente mogelijk om in totaal 2.000 nieuwe woningen en werkplekken in het gebied te bouwen.

Een korte blik op de omvang van het plangebied laat zien dat de plannen van de gemeente Arnhem alleen gerealiseerd kunnen worden wanneer het grootste gedeelte van de Schaapsdrift gesloopt wordt én de geplande nieuwbouw torenhoog wordt.

Ter vergelijking: iets verderop ligt het AKZO-terrein. Op een plangebied met vrijwel dezelfde afmeting als de Schaapsdrift worden hier binnenkort 600 woningen gebouwd, waarvan het grootste deel in hoogbouw. De hoogste woontoren op het AKZO-terrein wordt 60 meter hoog: even hoog als het tegenovergelegen High Park aan de Velperweg.

De plannen van de gemeente met de Schaapsdrift houden in dat er op eenzelfde oppervlakte minimaal het dubbele en maximaal vier keer meer woningen en werkplekken gerealiseerd moeten worden dan op het voormalige AKZO-terrein het geval is.

Het is duidelijk dat de gemeente haar ambities met de Schaapsdrift alleen waar kan maken wanneer veel van de bestaande bebouwing in de Schaapsdrift tegen de vlakte gaat. Daarmee druist de startnotitie in tegen een motie die afgelopen jaar werd aangenomen door de gemeenteraad. In die motie wordt uitgesproken dat de gemeente sloop van de huidige woningen zoveel mogelijk dient te voorkomen.

Ontzetting

De startnotitie van de gemeente leidt tot ontzetting bij bewoners van de Schaapsdrift. Bewoners hoopten dat de gemeente met een bescheiden ontwikkeling de buurt zou willen herontwikkelen. Met de publicatie van de startnotitie is die hoop nu de grond in geboord.

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik vannacht heel slecht geslapen heb”, aldus één van de bewoners. “Onbegrijpelijk. Ik ben er echt moedeloos van. En pissig. Na alles wat we gedaan hebben, hadden we echt verwacht dat het tot een meer aangepast resultaat zou leiden. In het raadsvoorstel staat zelfs expliciet dat de gemeente er vrede mee heeft dat de meeste bewoners niet willen meepraten en meedoen aan het participatieproces.”

Veel bewoners hebben aangegeven dat zij niet willen participeren over de sloop van hun woning. Zij willen alleen meedoen aan het participatietraject als de gemeente de Wvg van de Schaapsdrift afhaalt.

“Het vaststellen van de startnotitie is het startpunt van het participatietraject”, meldt de gemeente in het raadsvoorstel. “Een aantal bewoners heeft aangegeven, vanwege het voorkeursrecht, niet te willen participeren. Voor dit standpunt hebben wij uiteraard begrip. Wij zullen de bewoners blijven uitnodigen om op enig moment (alsnog) aan te sluiten bij het participatieproces.”

De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over de startnotitie. Verdere ontwikkeling van de plannen in de richting van een gebiedsvisie en een stedebouwkundig ontwerp is alleen mogelijk wanneer de gemeenteraad groen licht geeft.

Het is nog niet bekend wanneer de startnotitie over de Schaapsdrift door de gemeenteraad behandeld wordt.