ARNHEM – Geen 500 tot 1.000 woningen. Geen 500 tot 1.000 werkplekken. En bovenal: geen onnodige sloop van woningen op de Schaapsdrift. Dat is de strekking van een voorstel dat komende maand wordt ingediend in de gemeenteraad. Het voorstel wordt door de gehele gemeenteraad én de bewoners van de Schaapsdrift gesteund.
(Door: Patrick Arink)
Komende maand besluit de gemeenteraad over de startnotitie voor ontwikkeling van de Schaapsdrift. Die startnotitie krijgt een heel andere inhoud dan wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) voor ogen heeft.
Met een amendement dat zijn weerga niet kent, worden de ambities in de startnotitie 180 graden omgegooid.
– Bestaande bouw wordt als uitgangspunt genomen voor ontwikkeling van de wijk.
– Er kan alleen sprake zijn van sloop als dit een zeer groot belang dient. “Dit dient stevig onderbouwd te worden”, schrijft de gemeenteraad er voor de zekerheid achteraan.
– Extra woningen in de buurt worden ingepast binnen de gestelde kaders.
– Het gebied wordt in balans gebracht door te streven naar extra banen.
– De visie van bewoners wordt meegenomen in de verdere planvorming.
– Voor de zomer moet B&W duidelijk maken voor welke delen van de Schaapsdrift de Wvg opgeheven kan worden.
De voorwaarden in het amendement staan haaks op de torenhoge ambities in de startnotitie. Die startnotitie heeft door dit amendement feitelijk geen enkele rol van betekenis meer.
“De startnotitie wordt ter kennisgeving aangenomen”, schrijft de gemeenteraad onderkoeld in het amendement.
Opluchting
Vanuit de Schaapsdrift wordt door bewoners met grote opluchting gereageerd op de ontwikkelingen.
“Het is toch anders wakker worden vandaag”, aldus een van de bewoners. “Met dank aan de raadsleden en fracties die het nieuwe amendement opgesteld hebben en steunen. Het is een dag met meer zon.”
Bewoners hebben zelf ook een grote rol gespeeld in de totstandkoming van het amendement dat nu wordt ingediend. Niet alleen hebben bewoners bij herhaling aan partijen laten weten dat zij openstaan voor ontwikkeling van hun buurt: door constructief, opbouwend, ludiek en met inhoudelijke argumenten continu de discussie aan te gaan, hebben zij veel sympathie gekweekt bij raadsleden.
Intensief overleg
Het amendement dat nu wordt ingediend is het resultaat van intensief overleg dat afgelopen weken achter de schermen gevoerd is tussen coalitie, oppositie en bewoners van de Schaapsdrift.
Onder leiding van Rebin Maref (VVD) is gezocht naar een oplossing uit de impasse die dreigde te ontstaan. Tijdens de meningsvormende behandeling van de startnotitie konden de partijen het niet met elkaar eens worden over een oplossing die kon rekenen op brede steun in de gemeenteraad, tot frustratie van veel raadsleden.
Rebin Maref nam daarop het voortouw om achter de schermen te overleggen met alle betrokken partijen en met bewoners van de Schaapsdrift. Het resultaat is een amendement dat kan rekenen op steun van de gehele gemeenteraad. Alleen van de SP is niet duidelijk of zij het voorstel steunt. De SP heeft een eigen amendement ingediend.
Nederlaag voor wethouder Bouwkamp
Het amendement betekent een gevoelige politieke nederlaag voor wethouder Bouwkamp. Bouwkamp heeft vanaf het opleggen van de Wvg vorig jaar steeds glashard beweerd dat grootschalige sloop van woningen niet aan de orde was.
Die bewering werd door de coalitiepartijen lange tijd voor waar aangenomen, zelfs nadat in de startnotitie 500 tot 1.000 woningen en 500 tot 1.000 werkplekken werden genoemd als ambitie.
De coalitiepartijen begonnen pas te twijfelen aan de woorden van de wethouder toen uit documenten die de Arnhemsche Courant ontving na een Woo-verzoek bleek dat de ambities uit de startnotitie alleen te realiseren zijn bij sloop van de gehele Schaapsdrift.
Uit documenten die de gemeente vrijgaf na het Woo-verzoek kwam een heel ander beeld naar voren dan wethouder Bouwkamp steeds beweerde. Behoud van woningen is door de gemeente niet eens onderzocht, bleek uit de Woo-documenten. Tegelijkertijd zijn er wel verkenningen uitgevoerd waarbij de gehele Schaapsdrift, inclusief een deel van Plattenburg gesloopt zou worden om de ambities te realiseren.
Ondanks kritische vragen vanuit de gemeenteraad, heeft wethouder Bouwkamp nooit inhoudelijk gereageerd op de stukken die ten grondslag liggen aan de startnotitie. Wel heeft Bouwkamp afgelopen weken informeel aan de coalitiepartijen laten weten dat zij geen bezwaar heeft tegen de koerswijziging die door het amendement wordt afgedwongen.
Die houding wordt waarschijnlijk ingegeven door politieke overlevingsdrang. Uit de startnotitie en de onderliggende documenten blijkt dat massale sloop altijd de insteek is geweest van de gemeente. De feiten staan haaks op de woorden van wethouder Bouwkamp. In essentie heeft Bouwkamp de gemeenteraad een jaar lang om de tuin geleid.
Woo-documenten
Bronnen binnen het stadhuis melden dat het Woo-verzoek van de Arnhemsche Courant meerdere keren besproken is bij de vergaderingen van het College van B&W.
Ondanks het overschrijden van de wettelijke termijn, ondanks een ingebrekestelling, ondanks een uitspraak van de rechtbank en ondanks het opleggen van een dwangsom heeft de gemeente Arnhem nog steeds pas een kwart van de opgevraagde documenten overhandigd aan de Arnhemsche Courant.
Op 20 maart oordeelde de rechter dat de gemeente Arnhem binnen twee weken alle stukken vrij moest geven. Die termijn is inmiddels al 12 dagen overschreden. De wettelijke termijn waarin het Woo-verzoek oorspronkelijk beantwoord had moeten worden is al met meer dan drie maanden overschreden.
Het Woo-verzoek van de Arnhemsche Courant wordt doelbewust gesaboteerd door de gemeente Arnhem. De gang van zaken rondom de startnotitie laat zien waarom de gemeente zich niet houdt aan de bepalingen in de Wet open overheid en de uitspraak van de rechtbank.