ARNHEM – Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald luidt het spreekwoord. Hertenkampen mogen toch blijven. Demissionair minister Adema heeft dat vandaag laten weten. Het besluit is goed nieuws voor de hertenkamp in Sonsbeek.
(Door: Patrick Arink)
Minister Adema heeft na alle commotie door het besluit om hertenkampen in de ban te doen besloten dat het tóch kan. Adema komt nu met een vrijstelling voor damherten en edelherten. Mensen kunnen deze dieren blijven houden en er mag ook mee worden gefokt. Dat betekent dat de hertenkampen kunnen blijven voortbestaan.
Dit betekent dat ook de hertenkamp in Sonsbeek blijft bestaan. Wethouder Marco van der Wel had in verband met het fokverbod met herten alle hertenbokken inmiddels ondergebracht op een weitje naast station Presikhaaf.
De herten kunnen nu dus weer terug. SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink heeft inmiddels een brief gestuurd aan wethouder Van der Wel waarin hij ervoor pleit dat de kudde snel weer herenigd wordt.
Na de aankondiging dat hertenkampen in de ban gedaan werden, kwamen veel Arnhemmers in opstand. Een petitie waarin gepleit werd voor behoud van de hertenkamp werd in korte tijd meer dan 5.000 keer ondertekend.
De gemeente verdedigde zich met de mededeling dat zij ook niet gelukkig was met het besluit, maar dat zij er niets aan kon veranderen.
“Het is geen idee van de gemeente”, aldus een woordvoerder.
Om te voorkomen dat de herten zich voortplanten, besloot de gemeente om de mannetjesherten over te brengen naar een weitje bij station Presikhaaf. Tegen dat besluit kwamen ook veel protesten.
“Ze staan op een smalle, korte strook gras naast een zeer druk spoor. Ze zijn hun kudde kwijt, hun vrouwtjes, hun jongen en vertrouwde omgeving. Geen bomen. In alles ontheemd”, aldus een dierenliefhebber.
Met het besluit van minister Adema om een uitzondering te maken voor hertenkampen, komt een eind aan maandenlang commotie.
Wanneer de kudde in Sonsbeek weer herenigd wordt, is nog niet bekend.