ARNHEM – Namens de gemeente Arnhem heeft burgemeester Marcouch zondag 30 juni excuses gemaakt voor het slavernijverleden in Arnhem. Marcouch deed dit in een toespraak tijdens de Keti Koti-herdenking in Park Zypendaal.
(Door: Patrick Arink)
Park Zypendaal als locatie voor een herdenking over het afschaffen van de slavernij is geen toeval. Zypendaal is mede gefinancierd vanuit de slavernij, bleek uit het rapport “Sporen van slavernijverleden in Arnhem” dat in maart van dit jaar werd gepresenteerd.
Uit dat rapport bleek al dat ook Arnhem een ruim slavernijverleden heeft.
“Slavernij vormde de kurk waarop de Nederlandse koloniale wereld dreef”, concluderen de onderzoekers. “Iedere verdiende gulden is ten minste mogelijk gemaakt door koloniale slavernij.”
Bij de presentatie van het rapport ging het stadsbestuur van Arnhem al diep door het stof. Gisteren werden, niet verrassend, door het stadsbestuur excuses gemaakt voor het slavernijverleden.
“Veel van onze buitenverblijven en rustieke patriciërswoningen in Arnhem hebben we te danken aan de opbrengsten van de slavernij”, aldus burgemeester Marcouch. “Het stadsbestuur is eeuwenlang actief en rechtstreeks betrokken geweest bij de slavernij. Ik wil daarvoor bij dezen mijn excuses voor aanbieden.”
Feestdag
Het was drukker dan in eerdere jaren bij de Keti Koti-herdenking in Arnhem. Dat duidt erop dat de herdenking meer en meer gaat leven in de stad. Ook vandaag wordt er in het kader van Keti Koti nog stilgestaan bij het afschaffen van de slavernij.
Op 1 juli 1863 kwam de trans-Atlantische slavernij onder staatstoezicht te staan, waarmee de facto een einde kwam aan de slavernij. Om die reden wordt op 1 juli het afschaffen van de slavernij gevierd. In Arnhem gebeurt dat vanmiddag vanaf 16.00 uur in Musis.
Er zijn verschillende activiteiten, dansoptredens en optredens van verschillende bands. Klik hier voor het programma.
Wethouder Maurits van der Geijn (Volt) van Inclusie riep gisteren tijdens de herdenking in Park Zypendaal op om van Keti Koti op 1 juli een nationale feestdag te maken.
Van der Geijn: “Slavenhandel maakt onderdeel uit van onze gezamenlijke geschiedenis. Excuses voor het slavernijverleden dragen bij aan erkenning van het verleden. Maar we hebben ook een gezamenlijke toekomst. Het jaarlijks vieren van het afschaffen van de slavernij hoort bij die toekomst. Wanneer we van 1 juli een nationale feestdag maken, vieren we op die dag de vrijheid voor iedereen.”
(Barbara Esseboom van de Stichting Comité 30 juni – 1 juli Arnhem samen met burgemeester Ahmed Marcouch.)