OOSTERBEEK – Morgenavond, woensdag 25 september, vindt om 21.00 uur een herdenking plaats die stilstaat bij de terugtocht van de Britse airbornes in 1944 uit Oosterbeek. Vanaf de Oude Kerk wordt de White Ribbon Mile gelopen naar de oevers van de Nederrijn.
(Door: Patrick Arink)
Er is bij de jaarlijkse airborne-herdenkingen veel aandacht voor de luchtlandingen bij Ede en de strijd die bij de brug in Arnhem gestreden is. Veel minder aandacht is er voor de jaarlijkse herdenking die sinds vijf jaar wordt gehouden bij de Oude Kerk in Oosterbeek: the White Ribbon Mile.
Na acht dagen van zware gevechten in en om Oosterbeek werd op 25 september 1944 besloten om de restanten van de Britse airborne divisie terug te trekken over de Nederrijn.
In het pikkedonker vonden de Britse soldaten hun weg naar de oevers van de rivier langs een route met witte linten die van parachutes was gemaakt. Het traject liep destijds van hotel Hartenstein door de bossen van Oosterbeek naar de uiterwaarden bij de Rijn.
In totaal werden in de nacht van 25 op 26 september 1944 op die manier meer dan 2.000 Britse soldaten overgebracht naar de zuidelijke oever van de rivier.
Die nacht bereikten in totaal 2.163 Britse en Poolse soldaten de zuidkant van de Rijn. Daaronder bevonden zich 1.741 mannen van de Britse Airborne Divisie. Daarnaast werden ook 160 Poolse parachutisten, 75 mannen van het Dorset Regiment en 422 glider-piloten geëvacueerd.
Stille tocht
Er is nooit veel aandacht geweest voor de terugtrekking over de rivier. Er is immers geen heldendom in een aftocht in het donker. Maar sinds vijf jaar vindt in Oosterbeek een klein, maar prachtig evenement plaats dat stilstaat bij het eind van de Slag om Arnhem.
Morgenavond vanaf 21.00 uur vindt een stille tocht plaats van de Oude Kerk in Oosterbeek naar een klein monument aan de rivieroever. Met de White Ribbon Mile door de uiterwaarden worden de herdenkingen rond de Slag om Arnhem officieel afgesloten.
De White Ribbon mile is ook overdag te lopen. Deelnemers wordt gevraagd om tijdens de wandeling stil te zijn, net zoals de Britse soldaten die tachtig jaar geleden zo stil mogelijk de route langs de witte linten liepen.