De Schaapsdrift vanuit het westen, met rechts station Presikhaaf.

Analyse Schaapsdrift: stoppen met de huidige plannen is de enige optie

/

ARNHEM – Het heeft geen enkele zin om door te gaan met de huidige planontwikkeling op de Schaapsdrift. De Wvg vervalt van rechtswege als er voor 31 mei 2025 geen bestemmingsplan is vastgesteld. Die deadline gaat de gemeente hoe dan ook niet halen.

(Door: Patrick Arink)

Uit de Woo-documenten weten we wat de oorspronkelijke planning is voor de Schaapsdrift. De concept Gebiedsvisie had er al in januari 2023 moeten liggen. We zitten inmiddels in december 2023 en besluitvorming over de Gebiedsvisie vindt op zijn vroegst plaats in februari 2024. Dat is een jaar te laat.

“We moeten in Q1/Q2 2024 wel in procedure bestemmingsplan, anders haal je 3 jaar niet!” waarschuwde een ambtenaar wethouder Cathelijne Bouwkamp al in mei 2022.

We zitten al bijna in het eerste kwartaal van 2024, maar de procedure bestemmingsplan is nog ver weg. Na de besluitvorming over de Gebiedsvisie, moet er eerst nog een stedebouwkundig ontwerp gemaakt worden. Pas daarna kan een bestemmingsplan worden opgesteld. Daar is per saldo nu een jaar minder de tijd voor dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Want de deadline van 31 mei 2025 is heilig. De Wet voorkeursrecht gemeenten vervalt automatisch als er op die dag nog geen goedgekeurd bestemmingsplan ligt. Al het werk van de afgelopen drie jaar kan dan de prullenbak in. Geen Wvg betekent geen onteigening en geen sloop.

Met een vertraging van een jaar is het maar de vraag of het de gemeente lukt om op tijd een bestemmingsplan aan te bieden aan de gemeenteraad.
Zelfs als het de gemeente ondanks de vertraging zou lukken om in het voorjaar van 2025 een bestemmingsplan voor te leggen aan de gemeenteraad, is het voor bewoners van de Schaapsdrift dodelijk eenvoudig om de besluitvorming over de deadline van 31 mei 2025 heen te tillen.

Referendum

Het enige dat bewoners hoeven te doen, is gebruik maken van de referendumverordening van de gemeente Arnhem. Dat referendum hoeft niet eens gewonnen te worden. Door de tijd die het kost om een referendum te organiseren, wordt de deadline van 31 mei 2025 overschreden. We rekenen het je voor.

Stel dat het de gemeente lukt om al op 1 februari 2025 een bestemmingsplan ter besluitvorming voor te leggen aan de gemeenteraad. Dat is het moment voor bewoners om een inleidend verzoek tot het houden van een referendum te doen. Met 750 handtekeningen is er voldoende ondersteuning. Het binnenhalen van die handtekeningen zal geen enkel probleem vormen.

Het directe gevolg van het inleidend verzoek is dat het ‘Raadsvoorstel Bestemmingsplan Schaapsdrift e.o.’ wordt aangehouden. Er mag niet over besloten worden door de gemeenteraad.

Bewoners van de Schaapsdrift hebben vervolgens zes weken de tijd om 3.000 handtekeningen in te zamelen voor een definitief referendumverzoek. Ook dat zal geen probleem vormen. Ondersteuningsverklaringen kunnen tegenwoordig ook digitaal worden aangeleverd. Twee dagen op de markt met een iPad en je hebt de handtekeningen binnen.

We zitten inmiddels al eind maart 2025 wanneer het centraal stembureau groen licht geeft voor het houden van een lokaal referendum. Het is ook het centraal stembureau dat bepaalt op welke dag het referendum gehouden wordt.

Omdat het organiseren van een referendum tijd kost, is dit minimaal 85 dagen nadat de referendumaanvraag is goedgekeurd. Gerekend vanaf eind maart 2025 kan een referendum over het bestemmingsplan voor de Schaapsdrift op zijn vroegst pas in de tweede helft van juni 2025 gehouden worden.

Dat is ná de deadline van 31 mei 2025. Het referendum hoeft niet eens gehouden te worden. De Wvg is automatisch vervallen. Het bestemmingsplan voor de Schaapsdrift verliest al zijn waarde en zal nog voor het referendum wordt gehouden door B&W worden ingetrokken.

Realistisch scenario

Dit is geen flauwekul, maar een realistisch scenario. Het enige waar je je vraagtekens bij kunt zetten is of het de gemeente Arnhem überhaupt lukt om op 1 februari 2025 een bestemmingsplan voor te leggen aan de gemeenteraad.

De ambtenaren die nu hard aan het werk zijn met de plannen voor de Schaapsdrift, zijn dezelfde ambtenaren die ook betrokken zijn bij Rijnpark. Ook op dat ontwikkelgebied ligt de Wvg en ook daar dient binnen drie jaar een geldig bestemmingsplan te liggen. Het belang van Rijnpark, waar 8.000 nieuwe woningen moeten komen, is aanzienlijk groter dan het belang van de ontwikkeling van de Schaapsdrift.

Als de gemeente Arnhem verstandig is, trekt zij nu zelf al de stekker uit de plannen voor de Schaapsdrift. De kans dat er voor 31 mei 2025 een bestemmingsplan voor de Schaapsdrift wordt goedgekeurd door de gemeenteraad is nul.