Arnhem én omliggende plaatsen klagen over geluid studentenfestival Stadsblokken

/

ARNHEM – Veel mensen in Arnhem waren er al bang voor toen de tenten opgebouwd werden: weer een festival op de Stadsblokken? Dat betekent geluidsoverlast tot laat in de avond. En inderdaad. Tot aan Oosterbeek en Renkum werd gisteravond op social media geklaagd over de “teringherrie” op de Stadsblokken.

(Door: Redactie)

Ruim 5.000 studenten uit heel Nederland genoten gisteren tot middernacht van de bands en dj’s die optraden op de Stadsblokken. Voor het eerst streek het studentenfestival Coupe des Templiers neer in Arnhem. De studenten op de Stadsblokken waren niet de enigen die konden genieten van de muziek. Tot in de wijde omgeving regende het gisteravond klachten over de muziek.

“Het is echt niet normaal”, aldus een inwoner uit het dichtbij gelegen Malburgen-West op Twitter. “Bij de andere feestjes trillen de glazen in de keukenkast in ieder geval niet. Ik gun ze echt hun feestje, ga zelf ook graag naar een feestje, maar dit gaat wel heel erg hard.”

“Echt bizar hoeveel herrie er vanaf komt”, twittert iemand anders. “We horen wel vaker het geluid van een festival daar, maar vandaag slaat echt nergens op.”

“Hoe lang mag dat feest door blijven gaan?” vraagt iemand anders zich af. “Ik word hier inmiddels knettergek door de herrie. Ik woon nu tien jaar in Arnhem, bijna naast het Gelredome. Maar ik heb nog nooit zoveel last gehad als vanavond.”

En niet alleen uit Arnhem regent het klachten.

Renkum:
“Wat een kabaal op de Stadsblokken momenteel”, meldt Marc Loeven. “En ik zit binnen in Renkum he! Doet me denken aan vier jaar geleden Koningsdag toen de gemeente Arnhem achteraf moest toegeven dat dat niet kon en beterschap en meer controle beloofde.”

In 2019 regende het op Koningsdag klachten over de geluidsoverlast. Oorzaak bleek dat er door de gemeente niet gehandhaafd werd op het maximale geluidsniveau dat is toegestaan. Sindsdien wordt op Koningsdag door handhavers van de gemeente streng gecontroleerd op de geluidsnormen. Gisteravond is dat duidelijk niet gebeurd, merkten ze ook in Huissen:

“Het is echt van de zotte. We liggen er in Huissen wakker van.”

En in Oosterbeek:
“Ik hoor het helemaal hier in Oosterbeek. Sodeju wat een teringherrie.”

Veel mensen melden dat ze de politie gebeld hebben om te klagen over de geluidsoverlast. Of die meldingen geholpen hebben om het geluidsniveau omlaag te brengen is niet duidelijk, maar tegen middernacht wordt het eindelijk stiller.

“Het is zachter. Eindelijk”, meldt Marc Loeven opgelucht. Om daar aan toe te voegen: “Dit mag nooit meer.”

“Viel wel mee, toch?”

Bij de organisatie van het studentenfestival reageert men verbaasd over het grote aantal klachten over geluidsoverlast.
“Het viel wel mee met de geluidsoverlast, toch?”, reageert Jorg Busschers van Coupe des Templiers. “Wij hebben eigenlijk geen klachten gekregen over de muziek. Maar je hebt hier natuurlijk te maken met een open terrein, dus je kunt niet voorkomen dat geluid ook in de omgeving te horen is.”

Friso van der Hoek van de organisatie meldt aanvullend dat er zowel door de Omgevingsdienst als door de politie is gecontroleerd op de geluidsnormen van het studentenfestival.
“Zowel om 15.00 uur als om 21.00 uur is er gecontroleerd op geluid. ’s Middags stonden de bassen iets te hard, dus die hebben we meteen zachter gezet en om 21.00 uur viel het geluid binnen de norm.”

Volgens Van der Hoek is de wind mede schuldig aan het aantal klachten over geluidsoverlast.
“Rond zes uur ’s avonds draaide de wind naar het oosten. Daardoor was het geluid ook in Oosterbeek en Renkum te horen.”

De gemeente Arnhem beaamt dat er inderdaad een keer sprake van was dat het geluid iets te hard stond en dat het volume toen omlaag is gebracht. De gemeente meldt verder dat het geluidsniveau de gehele avond in de omgeving is gemeten.

Lees ook:
Burgemeester Marcouch over geluidsoverlast studentenfestival: “Alle klachten zijn dankbare feedback”