ARNHEM – Rechtszaken in een buurthuis. Op verschillende plekken in Nederland wordt daarmee geëxperimenteerd. Ook de gemeente Arnhem krijgt wijkrechters. De gemeenteraad nam gisteren een motie aan om ook in Arnhem aan de slag te gaan met wijkrechtspraak. Rechtbank Gelderland gaf vorige week al aan dat zij in Arnhem een proef wil met wijkrechtspraak.
(Door: Patrick Arink)
In de gemeente Rotterdam loopt al een jaar lang een succesvolle pilot met wijkrechtspraak. Bij wijkrechtspraak worden zittingen gehouden in de wijk. Het grote verschil met een zitting in de rechtbank, is dat een rechter integraal kijkt naar verschillende zaken waar iemand mee te maken heeft. Het belangrijkste resultaat van die aanpak is dat problemen van mensen effectief worden aangepakt.
“Hoe wijkrechtspraak werkt, is het makkelijkste te vertellen met een voorbeeld”, vertelt de Rotterdamse rechter Jacqueline Frima.
“Je hebt Maria. Ze heeft geen uitkering, ze dreigt uit huis gezet te worden, haar ex betaalt geen alimentatie en haar puberzonen spijbelen van school. Maria moet voor al deze problemen iedere keer naar de rechtbank. Met wijkrechtspraak proberen we al die zaken in één keer te behandelen in het buurthuis.”
Wijkrechtspraak is succesvol. Doordat de rechtszaak in het buurthuis gehouden wordt, komen mensen eerder opdagen. Daarnaast is het grote voordeel dat zaken gezamenlijk en multidisciplinair worden behandeld.
Jacqueline Frima: “We doen het als rechters niet alleen. Wij nemen beslissingen op zaken die andere mensen aanleveren, zoals het wijkteam, de politie, het OM en de Officier van Justitie.”
Pilot in Arnhem
Het succes van de pilot in Rotterdam zorgt ervoor dat steeds meer gemeenten geïnteresseerd zijn. Op initiatief van D66 krijgt ook Arnhem een proef met wijkrechtspraak.
Wimer Heemskerk (D66): “Wij zien echt kans in deze aanpak om zowel de Arnhemse rechtspraak als de samenhang in onze wijkaanpak te versterken.”
Wethouder Mark Lauriks (PvdA) is het daar volledig mee eens: “Wijkrechtspraak heeft veel voordelen. Het stelt de mens centraal in zijn eigen omgeving en geeft mensen daardoor ook grip op hun eigen rechtszaak. Het helpt heel goed bij schulden, burenruzies en kleine strafzaken. Het college van B&W is hier echt heel positief over.”
Ook alle andere partijen in de gemeenteraad zijn enthousiast. Niels Scholten (Volt): “Mensen worden geholpen om de juiste weg te vinden naar de hulpverlenende organisaties. Deze mensgerichte persoonlijke benadering is iets wat we in het algemeen meer zouden willen zien in de relatie tussen overheidsinstanties en de rechtspraak.”
De stemming over de motie was daarna slechts een formaliteit. De gehele gemeenteraad stemde unaniem voor het voorstel. Naar verwachting gaat de pilot met wijkrechtspraak volgend jaar in Arnhem van start.