ARNHEM – Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft afgelopen woensdag ingestemd met het invoeren van een ja-ja-sticker. Hiermee moet de hoeveelheid ongeadresseerd reclamedrukwerk worden teruggebracht.
(Door: Redactie)
Reclamedrukwerk mag voortaan alleen bezorgd worden op adressen met een ja-ja-sticker. Op de sticker staat expliciet aangegeven dat ongeadresseeerd reclamedrukwerk welkom is. Op adressen zonder zo’n sticker mogen geen folders meer bezorgd worden.
De Ja-Ja-sticker vervangt de oude Nee-Nee-sticker en Nee-Ja-sticker. De gemeente Arnhem verwacht dat de hoeveelheid papierafval door de invoering van de sticker met 34 procent daalt.
De Partij voor de Dieren en GroenLinks pleitten in 2017 al voor invoer van een dergelijke sticker in Arnhem, na een succesvolle proef in Amsterdam. Dat het toch nog zes jaar geduurd heeft, heeft te maken met rechtszaken die door de reclamebranche in Amsterdam gevoerd zijn. De gemeente Arnhem heeft de uitkomst van die rechtszaken afgewacht. Nu de reclamebranche alle rechtszaken verloren heeft, durft ook de gemeente Arnhem het aan om de ja-ja-sticker in te voeren.
Volgens raadslid van GroenLinks, Muriël Simonis, is de invoering van de Ja-Ja-sticker in Arnhem een belangrijke stap vooruit in het verminderen van papierafval en het beschermen van het milieu.
“We zijn erg blij dat de gemeenteraad heeft besloten om de Ja-Ja-sticker in te voeren, en we zijn ervan overtuigd dat het een groot succes zal zijn,” aldus Simonis.
Wethouder Bob Roelofs: “We willen het papierafval in Arnhem stevig terugdringen. Dat past bij onze missie voor een schoon, heel en veilig Arnhem. Uit onderzoek blijkt dat veel reclamefolders ongelezen de prullenbak in gaan. Daarom stellen we een nieuwe norm. Reclame in je brievenbus krijgen is gewoon mogelijk, maar je moet er dan wel bewust voor kiezen, in plaats van de huidige situatie, waarin je heel bewust moet aangeven dat je geen reclame wil.”
De sticker wordt, in overleg met de folderbranche, over drie maanden ingevoerd. Ja-Ja-stickers zullen worden verstrekt door de branche zelf en bij gemeente te krijgen zijn. Journalistieke huis-aan-huisbladen mogen nog wel worden verspreid.