Arnhem stemt diftar weg: hoe gaat het nu verder?

/

ARNHEM – Een meerderheid van de Arnhemmers heeft bij het afvalreferendum tegen diftar gestemd. Dit betekent echter niet dat de afvalcontainers morgen al zonder afvalpasje te openen zijn. Hoe gaat het nu verder?

De uitslag is misschien minder overtuigend dan veel diftar-tegenstanders dachten, maar met een meerderheid van 53,4% heeft Arnhem tegen diftar gestemd. Hoewel het verschil met de voorstanders niet zo groot is, lijkt het een uitgemaakte zaak dat de gemeente Arnhem afscheid neemt van diftar.

Het initiatiefvoorstel van de SP dat de basis vormde voor de referendumvraag, zal eerst door de gemeenteraad moeten worden aangenomen. Dat gebeurt tijdens de eerstvolgende besluitvormende vergadering van de gemeenteraad op woensdag 31 maart.

Het referendum over diftar was, zoals alle referenda in Nederland, raadgevend. Dat betekent dat de gemeenteraad de referendumuitslag in principe naast zich neer kan leggen. Dat zal echter niet gaan gebeuren. De meeste partijen in de gemeenteraad hebben vooraf al uitgesproken dat ze de uitslag van het referendum zullen respecteren.

Waarschijnlijk zal er pas na het besluit van de gemeenteraad voor gekozen worden om de afvalcontainers zonder afvalpasje te openen. Dan zullen waarschijnlijk ook alle containers weer worden aangepast zodat er normale 60 liter vuilniszakken in de container passen.

Stoppen met diftar betekent dat de gemeente extra kosten zal moeten maken, onder andere voor het terugveranderen van de afvalopeningen in de containers. Dit kost enkele tonnen. Onduidelijk is of deze kosten worden verrekend met de afvalstoffenheffing.

Afvaldump

Afvaldump naast de containers was voor veel mensen een belangrijke reden om tegen diftar te stemmen. Het lijkt duidelijk dat de hoeveelheid afval die naast de containers geplaatst wordt af zal nemen wanneer de ondergronds containers weer zonder afvalpasje te openen zijn.

Maar waarschijnlijk zal afvaldump ook zonder diftar een probleem blijven in Arnhem. Bankstellen, tapijten en grote apparaten passen ook zonder diftar niet in de afvalcontainers.

Geen diftar, wat dan wel?

Een vraag die verderop in het traject opdoemt is op welke manier de gemeente komende jaren dan wel wil zorgen voor het verkleinen van de hoeveelheid restafval. De gemeente Arnhem heeft zich vastgelegd om de hoeveelheid restafval te verkleinen naar 100 kilo per huishouden per jaar. Afgelopen jaar was dat meer dan 200 kilo per huishouden per jaar.

Volgens diftar-tegenstanders is nascheiding een volwaardig alternatief voor diftar. De gemeente Arnhem heeft jarenlang gezegd dat Attero, de afvalverwerker waarmee Arnhem een contract heeft, niet in staat was om Arnhems afval aan te leveren voor nascheiding.

Afgelopen najaar moest de gemeente erkennen dat Attero dat eventueel wel zou kunnen, en dat nascheiding daarmee een volwaardig alternatief is voor diftar. Toch kleven ook aan nascheiding enkele haken en ogen.

Nascheiding is alleen succesvol wanneer er vrijwel geen gft-afval tussen het gewone afval zit. Wanneer er veel gft in het restaval zit, is het lastiger om machinaal het plastic uit het afval te sorteren. Dit heeft een negatief effect op het haalbare rendement, hetgeen leidt tot hogere kosten.

Kortom: dat Arnhem stopt met diftar is duidelijk, maar het laatste woord over het afvalbeleid in Arnhem is nog lang niet gezegd.