Arnhem vangt ruim 300 Oekraïense vluchtelingen op aan Rijnkade

ARNHEM – De eerste vluchtelingen komen mogelijk vanavond al aan. De gemeente Arnhem zet twee cruiseschepen in voor de noodopvang van vluchtelingen uit de Oekraïne. Op de twee schepen samen is plek voor maximaal 340 vluchtelingen.

De gemeenteraad vroeg burgemeester Marcouch twee weken geleden al om zo snel mogelijk te zorgen voor noodopvang in Arnhem voor vluchtelingen die het oorlogsgeweld in de Oekraïne ontvluchten. Met het realiseren van de opvang aan de Rijnkade is de eerste opvang nu gerealiseerd.

Als hoofd van de veiligheidsregio Gelderland Midden heeft Marcouch alle gemeenten in de veiligheidsregio gevraagd om samen te zorgen voor duizend opvangplekken. Met 340 plekken in Arnhem neemt de gemeente Arnhem daarvan een flink deel voor haar rekening.

Op adem komen

Marcouch: “Vanwege de situatie in Oekraïne is er dringend extra opvang nodig. Daarvoor is hulp van ons allemaal nodig. In Arnhem willen we graag aan vluchtelingen een veilige plek geven. Daarom hebben we zo snel mogelijk twee noodopvanglocaties verzorgd. We hopen dat de vluchtelingen hier op adem kunnen komen en warmte vinden.”

Rederij United Rivers stelt twee van haar cruiseschepen beschikbaar voor de noodopvang van vluchtelingen. De cruiseschepen bieden plaats aan maximaal 340 mensen en kunnen voor tenminste enkele maanden worden ingezet. De schepen zijn gisteren aangemeerd en direct klaargemaakt voor een veilig verblijf voor onder andere kinderen.

Wethouder vluchtelingenzaken Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks): “In Arnhem voelen we grote solidariteit en medemenselijkheid met vluchtelingen. Het is fijn dat we nu ook de Oekraïense vluchtelingen opvang kunnen bieden.”