Arnhemmers massaal in actie voor slachtoffers aardbeving Turkije

ARNHEM – Na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië zijn Arnhemmers massaal in actie komen om hulpgoederen naar het getroffen gebied te sturen. Burgemeester Marcouch heeft vanochtend onder grote publieke belangstelling bij het stadhuis de vlaggen van Turkije en Syrië halfstok gehangen.

(Door: Patrick Arink)

Arnhem heeft een grote Turkse en Syrische gemeenschap. Veel van hen hebben familie en vrienden in het gebied dat door de aardbeving getroffen is. Gisteren kwam een grote inzamelingsactie op gang om met vrachtwagens kleding en andere hulpgoederen zo snel mogelijk vanuit Arnhem naar Turkije te brengen.

De toeloop was zo groot dat organisator YourCargo gisteravond de oproep deed om niet meer langs te komen. In totaal zijn er vanuit Arnhem inmiddels vijftien volle vrachtwagens op pad met hulpgoederen.

Vanochtend om half negen hees burgemeester Marcouch bij het stadhuis de vlaggen van Turkije en Syrië halfstok.
Marcouch: “Steen in ons hart, de zware aardbeving met duizenden doden en gewonden in Turkije en Syrië. Hele wijken zijn ingestort. Dit voelen wij tot in heel Arnhem, vooral in onze gemeenschappen met families in dat gebied. Wij rouwen mee en hopen op reddingen.”

Reddingen zijn er gelukkig veel. Zo waren er gisteren grote zorgen om oud-Vitessespeler Christian Atsu, die inmiddels in Turkije speelt. Volgens nog onbevestigde berichten is de Ghanese voetballer gisteren levend onder het puin vandaan gehaald in de Turkse stad Hatay.

De aardbeving is als een schok binnengekomen bij veel Arnhemmers met familie in het gebied. De Arnhemse actrice Nazmiye Oral bijvoorbeeld.
“Kapot, kapot, kapot”, meldt zij op Twitter. “Mijn familie is okee. Vele andere families niet. Ik ga kijken wat ik kan doen.”

Het dodental als gevolg van de aardbeving is inmiddels al opgelopen tot boven de 5.000 doden. Nog altijd zijn er veel mensen vermist. Hulpteams uit de hele wereld zijn op zoek naar mensen die nog onder het puin liggen.

Volgens de Wereldgezondheidsoranisatie WHO zijn 23 miljoen mensen getroffen door de aardbeving. Duizenden gebouwen zijn veranderd in puin. Alleen al in Turkije is bevestigd dat 6.000 gebouwen zijn ingestort.

Hoe groot de verwoestingen zijn, is op dronebeelden goed te zien.

(Foto: HaberArnhem/Twitter.)