Harm Dost bij zijn vrijlating door West-Duitsland in 1977.

Arnhemse hasjkoning Harm Dost overleden in Brazilië

ARNHEM – Naar nu blijkt is de vroegere Arnhemse ‘hasjkoning’ Harm Dost in februari van dit jaar overleden in Brazilië. Dost werd in de jaren zeventig wereldberoemd nadat hij door Duitsland achter de tralies werd gezet voor de verkoop van softdrugs aan Duitsers in Nederland.

Harm Dost werkte in de jaren zeventig in Arnhem voor stichting Release. Die stichting had als doel om heroïne-verslaafden via hasj-verstrekking van hun verslaving af te helpen. Maar Dost leverde ook hasj aan anderen die langskwamen.

Dat was tegen het zere been van de West-Duitse overheid, die er een strikt anti-drugsbeleid op nahield. Bij een bezoek aan West-Duitsland in 1975 werd Harm Dost gearresteerd wegens de verkoop van softdrugs in Arnhem aan Duitsers.

Er ontstond een internationale rel, maar pas na anderhalf jaar gevangenschap werd Dost vrijgelaten. Om zijn vrijheid te vieren hield Harm Dost kort daarna een feestje aan de grens met Duitsland. Daar werden honderden ballonnen opgelaten met daaraan een zakje wiet.

In 1984 werd Harm Dost voor een tweede keer gearresteerd. In Spanje werd hij door Spaanse agenten opgepakt nadat de West-Duitse regering een internationaal arrestatiebevel had uitgevaardigd.

Door een Duitse rechtbank kreeg Dost tien jaar gevangenisstraf opgelegd, wederom voor de verkoop van softdrugs aan Duitsers. Doordat er fouten waren gemaakt tijdens de procedure, werd Dost in hoger beroep vrijgesproken en kwam hij na twee jaar vrij.

Terug in Arnhem ging Dost door met wat hij altijd al deed: softdrugs verkopen aan wie het maar wilde. Hij deed dit vanuit een ‘huiskamer’ in een pand aan de Wielakkerstraat in het centrum van Arnhem.

Nadat de Bijenkorf in 1993 de nieuwbouw op het Eiland realiseerde en de 7 straatjes zich ontwikkelden tot winkelgebied, verkaste Dost naar de Pastoorstraat. Hier begon hij een winkel in zaaigoed zodat mensen zelf hun eigen wiet konden kweken.

Na een aantal jaren verdween Dost uit Arnhem. Hij woonde lange tijd in Brazilië. Daar overleed hij begin februari van dit jaar. Harm Dost werd 74 jaar.