Bouwen Meinerswijk begint met een jaar lang graven

ARNHEM – Vier maanden geleden gaf de Raad van State groen licht voor de plannen in Meinerswijk. Projectontwikkelaar KondorWessels Projecten maakt na de zomervakantie een begin met de realisatie van de plannen.

(Door: Patrick Arink)

Ruim zeven jaar nadat de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk gepresenteerd werden, is het dan eindelijk zo ver. Alle vergunningen zijn afgegeven. Alle procedures zijn doorlopen en alle bezwaren van tegenstanders zijn verworpen. Het bestemmingsplan voor het uiterwaardengebied aan de zuidoever van de Nederrijn kan gerealiseerd worden.

Stadsblokken-Meinerswijk wordt getransformeerd tot een natuur- en recreatiegebied, met 430 woningen op de Stadsblokken en op het terrein van de steenfabriek in Meinerswijk. Dit najaar gaan de werkzaamheden van start.

“We beginnen met het saneren van vervuilde grond op de Stadsblokken”, vertelt projectleider Roy Nijenhuis van KondorWessels Projecten. “Daarnaast maken we een begin met het verwijderen van hekken en dragen we volgens afspraak een groot gedeelte van het gebied over aan de gemeente Arnhem.”

In totaal krijgt de gemeente een gebied met de oppervlakte van twee keer park Sonsbeek in handen, met name in Meinerswijk. Een flink deel van dat gebied was tot voor kort in gebruik als agrarisch gebied, maar krijgt nu de bestemming natuur.

10.000 vrachtwagens

Het zal waarschijnlijk nog tot begin 2025 duren voor een begin wordt gemaakt met de bouw van woningen. Voor het zover is, moet eerst een megaklus uitgevoerd worden. Onderdeel van de plannen is de aanleg van een nevengeul. Die geul, die begint tussen De Praets en de steenfabriek, moet zorgen voor een rivierdaling van 10 centimeter.

Door de aanleg van de nevengeul, ontstaat in Meinerswijk ter hoogte van de steenfabriek een eiland: Meinerseiland. Op Meinerseiland worden circa 80 woningen gerealiseerd.

“De grond die vrijkomt door de aanleg van de nevengeul, gaan we gebruiken om Meinerseiland op te hogen”, vertelt Roy Nijenhuis. “We moeten in totaal bijna 250.000 kubieke meter grond verplaatsen. Dat zijn in totaal zo’n 10.000 vrachtwagens met grond. Het is een klus waar we ongeveer een jaar mee bezig zijn.”

Niet zo simpel

Bovendien is de verplaatsing van de berg grond minder simpel dan het lijkt, aldus Nijenhuis.
“De bovenste laag is het meest vruchtbaar, dus die laag wil je op Meinerseiland ook bovenaan hebben liggen. Onder die vruchtbare laag ligt klei. In die laag zitten veel bakstenen door de steenfabrieken die hier gestaan hebben. De stenen uit die laag vermalen we. Het puin gebruiken we als ondergrond voor nieuwe ontsluitingswegen. De laag daaronder is archeologisch interessant. Verder moeten we rekening houden met niet-ontplofte munitie uit de Tweede Wereldoorlog.”

Alles bij elkaar is de aanleg van de nevengeul en het ophogen van Meinerseiland een logistieke klus die flink wat hoofdbrekers heeft gekost.
“We gaan verschillende hopen maken, waar we de grond tijdelijk opslaan” aldus Nijenhuis. “Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat de onderste laag onderop komt en de bovenste laag bovenaan.”

Om ruimte te maken voor de opslag van grond, wordt de steenfabriek in Meinerswijk eind dit jaar gesloopt. Het is voorlopig het meest zichtbare resultaat van de werkzaamheden in het gebied.

Informatiecentrum

Ondertussen wil KondorWessels Projecten naast het watersportcentrum op de Stadsblokken nog altijd een informatiecentrum inrichten. Het gebouw dat daarvoor gebruikt wordt, is het oude museumcafé van Museum Arnhem. Het informatiecentrum had er al moeten staan, maar bevers in het gebied gooien echter roet in het eten.

Nijenhuis: “In de buurt van de plek waar het informatiecentrum moet komen, ligt een beverburcht. Tegenstanders zeggen dat het leefgebied van de bever volgens hen verstoord wordt. Wij hebben ecologen onderzoek laten doen en zij zeggen dat bevers zich niets aantrekken van mensen in het gebied.”

De kwestie speelt al een tijd en er zijn inmiddels meerdere rechtszaken over gevoerd. Voor de zekerheid heeft de projectontwikkelaar daarom een ontheffing aangevraagd bij de provincie Gelderland. Daartegen werd door tegenstanders wederom bezwaar gemaakt bij de rechtbank.

Nijenhuis: “De rechtbank heeft vorige week in ons voordeel besloten, maar ik ga ervan uit dat de tegenstanders in hoger beroep gaan. Dus het zal nog even duren voor we groen licht krijgen om het informatiecentrum neer te zetten.”