(Foto: Vitesse.)

“De teleurstelling is groot. De trots is groter”

ARNHEM – Kin omhoog, borst vooruit, armen wijd. De dag na de verloren bekerfinale is de kater groot. Maar de trots is groter. De KNVB-beker komt dit jaar niet naar Arnhem, maar de bekerkoorts heeft geleid tot trots op alle supporterssteun voor Vitesse in aanloop naar de finale.

“Het waren fantastische dagen”, aldus Roy, die vooraan stond bij veel supportersacties. “Dank aan alle supporters en groepen die de afgelopen weken hebben bijgedragen aan onze club. Trots!”

Het leek wel alsof de finale meer leefde dan vier jaar geleden, toen Vitesse de KNVBB-beker won na een 2-0 overwinning op AZ.

Marcel van Roosmalen verwoordde het bij de NOS alsvolgt:
“Onze stad werd in de oorlog kapotgeschoten. We zitten midden in een pandemie. En dus waren we heel blij dat ons Vitesse in de finale van de KNVB-beker stond. Een finale zonder publiek is natuurlijk niet echt een finale en dus vierden we de finale vooraf.”

De hele stad werd met posters en vlagen geel-zwart versierd. Aan de Eusebius en het stadhuis hingen grote spandoeken en Vitesse-supporters staken vuurwerk af op de John Frostbrug waar een meterslang spandoek werd onthuld.

Dat er ook nog van Ajax gewonnen moest worden leek bijzaak.
Van Roosmalen: “Ajax was dan wel de favoriet, maar dat was vooral wat de mainstream media jou wilde doen geloven.”

Verbroedering

Vitesse ging helaas in de 88e minuut van de wedstrijd onderuit. 2-1 verlies en de KNVB-beker gaat naar Amsterdam. Maar volgens burgemeester Marcouch heeft de stad afgelopen weken wel een andere hoofdprijs gepakt: verbroedering.

“Vanavond is het niet gelukt, maar heel Arnhem was weken in de ban en de verbroedering is groots”, aldus Marcouch. “De teleurstelling is groot, maar de trots van onze geel-zwarte stad groter. Dat is de echte hoofdprijs.”