(Foto: Jan Adelaar.)

De verkiezingsopkomst verhogen? In Arnhem gebeurt dat via een kickboksschool

/

ARNHEM – De opkomst bij verkiezingen ligt in Arnhem standaard zo’n acht procent onder het landelijk gemiddelde. Arnhem doet er alles aan om de opkomst te verhogen. Minister Hugo de Jonge, verantwoordelijk voor de verkiezingen, liet zich gisteren bijpraten bij Omar’s Gym in Malburgen.

(Door: Patrick Arink)

Het waren spectaculaire beelden: burgemeester Marcouch die abseilend van de Eusebius een stemvakje inkleurde. De stunt maakt onderdeel uit van een uitgebreide campagne in Arnhem om de opkomst bij de verkiezingen te vergroten.

Via proefstemmen, instructiefilmpjes en theatervoorstellingen wil de gemeente ervoor zorgen dat meer mensen gaan stemmen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november aanstaande. Een belangrijke rol in de campagne is weggelegd voor hulpburgemeesters: bekende Arnhemmers die mensen in hun wijk moeten motiveren om te gaan stemmen. In Malburgen is dat Omar Ahbouk, de drijvende kracht achter Omar Gym.

De kickboksschool in Malburgen kreeg gisteren niet alleen bezoek van burgemeester Marcouch, maar ook van minister Hugo de Jonge. Als minister is De Jonge verantwoordelijk voor de verkiezingen.

“Democratie is een cadeau dat we moeten koesteren”, aldus De Jonge. “Slechts dertig procent van alle landen heeft een democratie. Weinig mensen beseffen dat ze bevoorrecht zijn dat ze via verkiezingen kunnen bepalen door wie zij bestuurd willen worden.”

Het is een boodschap die ook Omar Ahbouk als hulpburgemeester verspreidt onder de sporters in zijn kickboksschool.
“Wat heeft Omar tegen jullie gezegd?”, wil Hugo de Jonge weten van een jonge sporter.

Recht op een BMW

“Omar vertelde dat je niet móét stemmen”, antwoordt de jongen. “Stemmen is een recht, geen plicht. Maar hij zei ook: stel je voor dat hier een BMW staat. Je hebt recht op die BMW. Je hoeft hem niet te nemen, maar je hebt er recht op. Ja, wat denk je: natuurlijk neem ik dan die BMW! Dus natuurlijk ga ik ook stemmen. Ik heb dat verhaal al tegen heel veel vrienden verteld.”

Burgemeester Marcouch: “De democratie dragen we samen. Het verbaast mij altijd als ik van tieners hoor dat ze niet gaan stemmen omdat politici toch niet doen wat ze beloven. Ze zijn te jong om dat soort dingen te zeggen. Ze hebben zelf nog nooit gestemd. Ik zou graag zien dat verkiezingen net zoals in veel andere landen wordt gezien als een feestje. Daarom was er ook een percussiegroep aanwezig bij het abseilen van de Eusebius.”

“Vond je het abseilen spannend?”, wil Hugo de Joge weten.
“Het spannendste was het inkleuren van het stemvakje”, antwoordt Marcouch lachend. “Er kwam geen eind aan!”

Meer informatie over de verkiezingen in Arnhem? Die vind je op de website Arnhemstemt.nl.

Op woensdag 22 november wordt in café Bosch aan de Apeldoornseweg een Arnhemse uitslagenavond georganiseerd. Van 20.30 tot 01.00 uur kun je het verloop van de verkiezingen hier volgen. Toegang is gratis en aanmelden is niet verplicht, maar je kunt hier aangeven dat je komt.