ARNHEM – De eigenaren van de oude HBS in de Schoolstraat krijgt van de gemeente Arnhem toestemming om in het pand 75 kamers te verhuren. De vergunning voor een permanent kamerverhuurbedrijf werd vorige week verleend. Omwonenden in het Spijkerkwartier overwegen om protest aan te tekenen tegen het besluit.
Buurtbewoners maken zich ernstige zorgen over de overlast die zal blijven voortbestaan nu de gemeente definitieve kamerbewoning toestaat in het schoolgebouw. Volgens bewoners van het Spijkerkwartier is de vergunning in strijd met de inspanningen die samen met de gemeente zijn genomen om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren.
Overlast
De HBS in de Schoolstraat werd in 2013 verkocht aan de heren Mantel en Verheij. Zij waren van plan de school, een Rijksmonument, grondig op te knappen en te verbouwen tot luxe appartementen. De kredietcrisis gooide echter roet in het eten. Om die reden kregen de eigenaren toestemming om tijdelijk kamerbewoning toe te staan.
Die tijdelijke vergunning werd verleend voor vijf jaar, op voorwaarde dat de kamerbewoners niet zouden zorgen voor extra overlast. De leefbaarheid in het Spijkerkwartier staat al jaren onder druk door het grote aantal kamerverhuurbedrijven in de wijk.
Die extra overlast kwam er toch. Regelmatig was er overleg tussen de eigenaren en de wijk in een poging die overlast te beteugelen. Met wisselend succes.
“Door het grote verloop en het grote aantal bewoners is het probleem moeilijk te beheersen”, aldus de wijk.
Eind vorig jaar werd duidelijk dat de eigenaren de tijdelijke vergunning voor kamerverhuur wilden omzetten in een permanente vergunning. Daartegen werden door omwonenden meer dan vijftig zienswijzen ingediend.
De bezwaren richten zich onder meer tegen aantasting van de leefomgeving, sociale onrust, overlast en de grote concentratie van kamerbewoning in de buurt.
Ondanks de bezwaren is nu toch een definitieve vergunning voor kamerbewoning afgegeven. Daar zijn door de gemeente Arnhem wel enkele voorwaarden aan verbonden.
In grote lijnen komt het erop neer dat het Rijksmonument mag worden verbouwd tot een kamerverhuurbedrijf voor ongeveer 75 personen. Die verbouwing mag alleen plaatsvinden wanneer de eigenaren een onderhouds- en restauratieplan aanleveren.
Daarnaast is bepaald dat bewoners van de oude HBS niet in aanmerking komen voor een parkeervergunning. Auto’s van bewoners dienen op het eigen terrein geparkeerd te worden. Het Spijkerkwartier kent een groot tekort aan parkeerplaatsen.
Goede wil
De eigenaren op hun beurt hebben afgelopen tijd al stappen genomen om hun goede wil te tonen in een poging om tegemoet te komen aan de bezwaren uit de buurt. Zo zijn per gang twee bewoners ingeschakeld om via WhatsApp contact te houden met de buurt. Deze bewoners hebben ook de taak om medebewoners aan te spreken op het veroorzaken van overlast.
Bovendien worden voorzieningen aangebracht om geluidsoverlast tegen te gaan en te voorkomen dat de bewoners misbruik maken van de nooduitgangen. Verder bieden de eigenaren omwonenden aan om een deel van de tuin beschikbaar te stellen als gemeenschappelijke moestuin.
De eigenaren wilden deze maand met buurtbewoners in gesprek. Dat gesprek is op verzoek van de omwonenden drie maanden uitgesteld. Volgens de omwonenden waren eerdere afspraken die de eigenaren de afgelopen zeven jaar deden loze beloften. De komende drie maanden kunnen de eigenaren laten zien dat het dit keer menens is.
“We gaan uit van goed buurmanschap”, schrijven de omwonenden op de wijkwebsite.