Met een bus worden asielzoekers uit Ter Apel overgebracht naar een cruiseschip aan de Rijnkade. (Foto: Paul Smeulders.)

Extra opvang voor asielzoekers: Arnhem is een stad waar vluchtelingen welkom zijn

/

ARNHEM – Het Rijk vroeg twee maanden geleden aan de gemeente Arnhem om extra noodopvang voor asielzoekers te regelen voor een periode van twaalf weken. Gisteren arriveerde de eerste bus met asielzoekers uit Ter Apel. De vluchtelingen worden ondergebracht in een cruiseschip aan de Rijnkade. Niet voor een periode van twaalf weken, maar voor anderhalf jaar. Want vluchtelingen zijn welkom in Arnhem.

(Door: Patrick Arink)

De asielcrisis in Nederland is groot. Het aanmeldcentrum in Ter Apel kan de grote stroom vluchtelingen niet aan. Bij het aanmeldcentrum in Oost-Groningen was de laatste weken sprake van mensonterende toestanden wegens gebrek aan capaciteit.

Om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ontlasten heeft het Rijk de veiligheidsregio’s verzocht om te zorgen voor extra crisisnoodopvang voor een periode van twaalf weken. Er zijn nogal wat gemeenten in Nederland die dat verzoek naast zich neerleggen. Het heeft ertoe geleid dat het kabinet gewaarschuwd heeft dat zij gemeenten die niet mee willen werken desnoods wil dwingen om tijdelijke opvang te regelen.

Maar in Arnhem gaat het anders.

Hoezo extra noodopvang voor twaalf weken? Dat kan beter!
“In Arnhem willen we blijven vasthouden aan duurzame en kwalitatief goede opvang”, liet burgemeester Marcouch in juli weten aan de gemeenteraad. “Een crisisnoodopvang waarbij asielzoekers steeds na korte tijd weer moeten vertrekken past daar niet bij.”

En dus heeft de gemeente Arnhem een extra cruiseschip in gebruik genomen voor de opvang van asielzoekers, voor een periode van anderhalf jaar. De extra opvang in Arnhem komt bovenop de al bestaande opvang voor asielzoekers én de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne.

“Happy to help”

Waar de opvang van asielzoekers in veel gemeenten leidt tot protesten vanuit het rechtspopulistische deel van de bevolking, is daar in Arnhem geen sprake van. Tot stomme verbazing van diezelfde rechtspopulisten op social media.

Wethouder Paul Smeulders meldde gisteren op Twitter dat de eerste asielzoekers uit Ter Apel in Arnhem zijn aangekomen. “Het draagvlak in Arnhem om vluchtelingen op te vangen is groot”, aldus Smeulders.
Los van de racistische bagger die deze tweet losmaakte, waren er een paar Twitteraars die weigerden te geloven dat dit inderdaad zo is.

“Zijn er mensen uit Arnhem hier? En hoe denken jullie hierover?”, wil bijvoorbeeld ene Johan B. weten.

“Happy to help, denken veel mensen hier”, antwoordt iemand uit Arnhem. “Vitesse nodigt ze uit voor een thuiswedstrijd. Geen overlast. Maar dit wilde je vast niet horen.”
Iemand anders: “Trots op Arnhem! Goed dat we ons hier als stad voor inzetten.”
“Fijn om te horen. Goed dat Arnhem dit doet”, aldus een andere Arnhemmer.

Wethouder Mark Lauriks vat de opvatting van de meeste Arnhemmers waarschijnlijk het beste samen met een verwijzing naar de gedwongen evacuatie tijdens de Slag om Arnhem:
“Arnhem zal nooit vergeten wat oorlog met mensen doet.”

Opvanglocaties

Het aantal vluchtelingen dat op dit moment in Arnhem wordt opgevangen is kolossaal, zeker in vergelijking met de opvang in veel andere gemeenten. In totaal worden op dit moment ruim duizend asielzoekers opgevangen in Arnhem.

Bijna 700 vluchtelingen worden opgevangen in AZC Elderhoeve en in de opvang aan de Groningensingel. Daarnaast zijn er inmiddels twee cruiseschepen beschikbaar met ruim 350 opvangplekken. In opvanghuizen worden daarnaast nog 25 minderjarige asielzoekers opgevangen.

Die opvang staat los van de zorg voor vluchtelingen uit de Oekraïne, waarin Arnhem ook al voorop loopt in Nederland. Aan de Rijnkade vangt Arnhem sinds maart van dit jaar al 300 vluchtelingen op die de oorlog in Oekraïne ontvlucht zijn.

Met het realiseren van 200 noodopvangplekken op de Doorwerthlaan later deze maand en een extra locatie waar nog naar gezocht wordt, moet de opvang voor Oekraïense vluchtelingen later dit jaar zijn uitgebreid tot ongeveer 650 plekken. Bovendien worden op dit moment meer dan 250 Oekraïners opgevangen bij gastgezinnen in Arnhem.

Burgemeester Marcouch houdt de mogelijkheid open om het aantal opvangplekken in Arnhem de komende tijd verder uit te breiden.
“Wij willen meer structureel een grotere bijdrage leveren aan de opgave die ons land kent om asielzoekers op te vangen. De komende tijd onderzoeken we wat er nodig is om deze ambitie waar te maken en verder te concretiseren.”