Impressie van de nieuwe woningen in Rijnpark.

Gemeente krijgt extra steun voor realisatie woningen Rijnpark

/

ARNHEM – Rijnpark is nu nog een verouderd industrieterrein tussen Het Broek en de Nederrijn. Maar in 2030 staan hier 5.400 nieuwe woningen. De realisatie van de nieuwe wijk wordt met extra financiële steun van het Rijk mogelijk gemaakt.

(Door: Patrick Arink)

Arnhem wil tot 2040 in totaal 16.000 nieuwe woningen in de stad realiseren. Het grootste gedeelte daarvan is gepland in Spoorzone Arnhem-Oost. De grootste bulk aan nieuwe woningen moet komen in Rijnpark, het liefst zo snel mogelijk.

De komst van de nieuwe woonwijk wordt door een extra financiële injectie van het Rijk versneld. Afgelopen vrijdag werd bekend dat Arnhem 54,4 miljoen euro van het Rijk krijgt voor de ontwikkeling van nieuwe woningen in Spoorzone Arnhem-Oost.

Dat bedrag komt bovenop de 72 miljoen euro die Arnhem al eerder ontving. Alles bij elkaar heeft de gemeente dus het kolossale bedrag van van 126,4 miljoen euro ontvangen om aan de behoefte aan nieuwe woningen in Spoorzone Arnhem-Oost te voldoen.

De 5.400 woningen die Arnhem tot 2030 op deze plek wil bouwen, bevinden zich voor tweederde in het betaalbare segment.

Spooremplacement

In totaal wil de gemeente in Rijnpark tussen de 8.000 en 10.000 nieuwe woningen bouwen. Een probleem bij het uitvoeren van die plannen is het spooremplacement aan de Van Oldebarneveldtstraat. Deze parkeerplaats voor treinen is een paar jaar geleden met een investering van 12 miljoen euro opgeknapt door ProRail. ProRail heeft mede hierom geen plannen om op korte termijn te vertrekken.

De gemeente heeft daarom besloten om nu het gebied ten noorden en ten zuiden van het spooremplacement te ontwikkelen. De hoop is dat het spooremplacement op termijn alsnog uitgeplaatst kan worden en het terrein alsnog ontwikkeld kan worden.

Die hoop is een stuk realistischer geworden nu de gemeente, de provincie én het Rijk besloten hebben om een kwartiermaker aan te stellen die de verplaatsing van de emplacementen verder gaat onderzoeken. Dit gebeurt in samenwerking met ProRail en de NS.

Het lijkt daarmee waarschijnlijk dat het spooremplacement op termijn alsnog verdwijnt uit Arnhem.

Infofest Rijnpark

Wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) reageert opgetogen over de ontwikkelingen.
“De toekenning van dit bedrag is een belangrijke stap in de realisatie van de plannen die we met Spoorzone Arnhem-Oost hebben. De nieuwe woningen zijn hard nodig om de wooncrisis tegen te gaan. Daarnaast willen we ook zorgen dat de buurt leefbaar is met genoeg groen, bedrijvigheid en plekken om te werken. Dit draagt daar aan bij.”

De gemeente gaat komende tijd voortvarend aan de slag met de plannen. Zo wordt op 1 juli aanstaande voor omwonenden en belangstellenden een informatiemarkt gehouden over de plannen. Onder de naam ‘Infofest’ kunnen mensen aan de Westervoortsedijk 65 tussen 11.00 en 14.00 uur terecht met vragen. Ook kunnen ze hun wensen en opmerkingen bespreken.

Hieronder:
Dit is het plangebied van Rijnpark. De 5.400 woningen worden gebouwd in fase 1. Later wordt ook fase 2 ontwikkeld. In het midden het spooremplacement.