ARNHEM – Je hebt er waarschijnlijk niets van gemerkt, maar vanaf 1 januari is er een nieuwe wet van kracht: uitdaagrecht. Denk je dat je het beter kunt doen dan de provincie of de gemeente? Dan kun je vanaf nu overheidstaken overnemen dankzij het uitdaagrecht.
(Door: Patrick Arink)
Bij het uitdaagrecht kunnen initiatiefnemers taken van de gemeente (of de provincie) overnemen als zij denken dat ze het slimmer, beter of goedkoper kunnen doen. Hiermee wordt de overheid “uitgedaagd”, is het idee achter de wet. Bewoners en maatschappelijke organisaties krijgen zo de kans om hun idee te gaan uitvoeren.
De wet is 1 januari 2025 van kracht geworden, maar nog lang niet alle spelregels liggen vast. Dat komt doordat overheden zoals gemeenten, provincies en waterschappen voor een deel zelf kunnen bepalen welke taken er in aanmerking komen voor uitdaagrecht en welke taken niet. Ook het traject op welke manier een overheidsinstantie uitgedaagd kan worden, ligt niet vast.
Dat is bewust zo in de wet vastgelegd. Het idee is dat gemeenten, en in de praktijk de gemeenteraad, op lokaal niveau het uitdaagrecht verder inkleuren. De spelregels voor de toepassing van het uitdaagrecht moeten worden opgenomen in de nieuwe participatieverordening. Deze verordening moet uiterlijk eind 2026 zijn vastgesteld.
Arnhem loopt voorop bij de invoering van het uitdaagrecht. De nieuwe participatieverordening is al besproken binnen het college van B&W en wordt binnenkort op de agenda gezet voor de gemeenteraad. De gemeenteraad bepaalt uiteindelijk op welke manier het uitdaagrecht in Arnhem precies vorm gaat krijgen.
Ben je benieuwd hoe het uitdaagrecht in de praktijk werkt? De NOS maakte daar onderstaande reportage over: