ARNHEM – Met trots presenteerde het eerste burgerberaad in Arnhem vier maanden geleden haar adviezen over het afvalbeleid in Arnhem. In een lijvig rapport werden 28 adviezen gedaan om het afvalbeleid in Arnhem te verbeteren. Een deel van die adviezen blijkt juridisch en praktisch niet haalbaar, meldt wethouder Roelofs aan de gemeenteraad.
(Door: Patrick Arink)
Slechts 10 van de 28 adviezen die door het burgerberaad zijn gedaan, blijken volledig uitvoerbaar te zijn. Bij 18 adviezen kleven er juridische haken en ogen aan de voorgestelde maatregelen en zijn ze praktisch slechts deels of zelfs in zijn geheel niet uitvoerbaar. Dit blijkt na toetsing door de gemeente Arnhem.
De adviezen die wel uitgevoerd kunnen worden, worden komende maanden opgenomen in een zogeheten uitvoeringsagenda. De gemeente vreest dat het schrappen van een aantal voorgestelde maatregelen leidt tot teleurstelling bij de deelnemers van het burgerberaad.
“Het risico bestaat dat een deel van de deelnemers aan het burgerberaad ervaart dat hun advies niet (volledig) overgenomen is. Dit leggen we uit, maar het risico op teleurstelling kan niet volledig weggenomen worden.”
In een uitgebreide brief aan de gemeenteraad legt wethouder Bob Roelofs (Arnhem Centraal) uit waarom een deel van de voorgestelde maatregelen niet is uit te voeren. Neem bijvoorbeeld het advies om afval scheiden bij prullenbakken in de openbare ruimte mogelijk te maken.
Juridisch is het geen probleem en praktisch kan het ook eenvoudig gerealiseerd worden. Toch neemt de gemeente het advies niet over:
“De motivatie van inwoners en bezoekers om afval te scheiden in de openbare ruimte is zeer laag. De gescheiden afvalstromen zijn vaak vervuild met ander afval.”
Al het afval dat op deze manier wordt ingezameld belandt zodoende alsnog bij het restafval. Bovendien leidt de maatregel tot extra kosten doordat de bestaande 1.600 openbare prullenbakken in Arnhem vervangen moeten worden.
Kortom: de gemeente heeft voldoende legitieme redenen om een streep te zetten door het advies.
Afvalbrengstations
Zo zwart-wit ligt het niet bij alle bezwaren die de gemeente opsomt bij sommige adviezen. Bij een aantal bezwaren die de gemeente noemt, kun je vraagtekens zetten. Neem bijvoorbeeld het advies van het burgerberaad om ruimere openingstijden te realiseren bij de afvalbrengstations in Arnhem.
Wanneer de afvalbrengstations ook ’s avonds en op zondag geopend worden, is dat niet alleen een extra service aan de inwoners. Hel leidt volgens berekeningen ook tot meer (gescheiden) afvalinzameling. De maatregel leidt tot meer dan twee kilo minder restafval per inwoner per jaar.
Dat is een behoorlijke afname. Op het eerste gezicht lijken ruimere openingstijden voor de afvalbrengstations daarmee een goed advies te zijn van het burgerberaad. Maar de gemeente neemt het advies niet over.
“Afvalinzamelaar PreZero geeft aan dat dit een forse uitbreiding van het personeelsbestand vereist”, aldus de gemeente. “Deze uitbreiding is niet binnen afzienbare termijn te realiseren. PreZero stopt na afloop van het huidige contract met de gemeente met de inzameling van huishoudelijk afval. Het aantrekken van extra mensen met de juiste kwalificaties in de huidige al schaarse markt is om deze reden moeilijk.”
Dat het moeilijk is om personeel te vinden, is vanzelfsprekend geen legitieme reden om het advies af te wijzen.
Komende tijd zal tijdens het coalitieoverleg dat wekelijks wordt gehouden blijken of de coalitiepartijen akkoord gaan met de bezwaren die bij de adviezen van het burgerberaad worden gegeven. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om te bepalen welke adviezen wel en niet uitgevoerd gaan worden.
Containers op slot
Ondanks de bezwaren die de gemeente opsomt bij een deel van de adviezen van het burgerberaad, steunt de gemeente de belangrijkste adviezen van het burgerberaad.
Als belangrijkste maatregel wordt voorgesteld om alle afvalcontainers weer op slot te doen. De containers zijn dan alleen nog te openen met een afvalpas. Maar anders dan bij Diftar worden er geen kosten in rekening gebracht per vuilniszak. De maatregel om de containers in Arnhem weer op slot te doen, wordt gedaan om afvaltoerisme vanuit omliggende gemeenten tegen te gaan.
Alle omliggende gemeenten hebben een afvalsysteem waarbij per kilo restafval betaald moet worden. Dat maakt het voor mensen uit bijvoorbeeld Duiven, Westervoort of Elst aantrekkelijk om hun afval gratis in een van de afvalcontainers in Arnhem weg te gooien.
Uit berekeningen van de gemeente Arnhem blijkt dat deze vorm van afvaltoerisme leidt tot veel extra kilo’s restafval en daarmee extra kosten voor de inwoners van Arnhem. In de meest conservatieve schatting is 7 procent van al het restafval in Arnhem afkomstig uit andere gemeenten. In de meest ruime schatting is dat maar liefst 15 procent.
De maatregel leidt tot een daling van de hoeveelheid restafval van minstens 18 (!) kilo per inwoner per jaar.