ARNHEM – Het Kieskompas voor de gemeente Arnhem is vandaag online gekomen. Aan de hand van 31 stellingen kan het Kieskompas helpen om een keuze te maken bij de gemeenteraadsverkiezingen die komende maand worden gehouden.
De stellingen die in het Kieskompas in Arnhem voorbij komen behandelen een groot aantal maatschappelijke thema’s. Moeten er meer sociale woningen gebouwd worden in villawijken? Moet de gemeente meer geld uitgeven aan kunst en cultuur? Moeten minderheden voorrang krijgen bij sollicitaties?
Na het invullen van de stellingen, kan aangegeven worden welke thema’s wel en niet belangrijk zijn. Ook kan per stelling bekeken worden wat het standpunt is van de verschillende partijen, inclusief de motivatie voor dat standpunt.
Niet alle stellingen zijn even accuraat. Zo is er een stelling over huisvesting van Oostpool en Introdans in een vernieuwd Stadstheater. De gemeenteraad nam vorige maand het besluit om het Stadstheater op te knappen zonder plek voor Introdans en Oostpool.
Veertien van de zestien partijen die meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem hebben meegewerkt aan het Kieskompas. Forum en de Partij voor Jong en Oud ontbreken. Naast de twaalf zittende partijen in de gemeenteraad, worden in het Kieskompas ook de standpunten van de NVU en nieuwkomer Volt weergegeven.
Wat opvalt in het Arnhemse Kieskompas is dat er in Arnhem een ruime keuze is aan partijen aan de linkerkant van het politieke spectrum. Aan de rechterkant is eigenlijk alleen de VVD vertegenwoordigd.
Arnhemmers met progressief rechtse standpunten worden door de Arnhemse partijen niet vertegenwoordigd.
Niet verrassend staan verschillende partijen in het Kieskompas dicht bij elkaar. Er is in het Kieskompas in Arnhem weinig verschil tussen GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Ook D66 en Volt staan met hun standpunten dicht bij elkaar, net zoals DENK en de PvdA.
Verrassend is dat de dichtstbijzijnde politieke buurman van de SP in het Kieskompas de NVU van Constant Kusters is. SP-voorman Gerrie Elfrink betuigde een paar jaar geleden nog zijn spijt toen hij samen met Kusters van de NVU optrok tijdens een demonstratie.
Meestem-Meter
Het Kieskompas is de belangrijkste online stemhulp die kiezers kan helpen bij het maken van hun keuze. Er worden deze maand nog enkele andere stemwijzers gelanceerd in Arnhem. Een van die stemwijzers is de Meestem-Meter van de Arnhemsche Courant.
Bij de Meestem-Meter worden niet verkiezingsbeloften uit partijprogramma’s als leidraad genomen, maar wordt aan de hand van stemmingen in de gemeenteraad teruggekeken op besluiten die door de partijen in de afgelopen bestuursperiode daadwerkelijk zijn genomen. De Meestem-Meter is vanaf donderdag 24 februari beschikbaar.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn dit jaar op woensdag 16 maart. Op de twee voorgaande dagen kan ook al worden gestemd.