Innoforte kiest voor nieuwbouw op de Schaapsdrift (maar de gebiedsvisie kan waarschijnlijk de prullenbak in)

/

ARNHEM – Zorginstelling Innoforte kiest voor nieuwbouw op de Schaapsdrift. Wethouder Bouwkamp (GroenLinks) meldde dat gisteravond aan de gemeenteraad. Die keuze is in lijn met de gebiedsvisie. Toch lijkt het erop dat de gebiedsvisie grondig herschreven moet worden.

(Door: Patrick Arink)

De mededeling dat Innoforte kiest voor nieuwbouw, werd op typische Bouwkampiaanse wijze gedaan.
“Innoforte onderzoekt op dit moment alleen nog nieuwbouw.”
Het was een losse zin, bijna tussen neus en lippen door. Om vervolgens verder te gaan over een ander aspect van de plannen met de Schaapsdrift.

Het viel de gemeenteraad niet op. Bouwkamp kreeg er verder geen vragen over. De implicatie van de mededeling is echter enorm. Niet door de mededeling zelf, maar door alles wat er níét gezegd werd.

Ligt er een overeenkomst tussen Innoforte en de gemeente? Is er overeenstemming over de aankoop van grond van Innoforte om de plannen uit de gebiedsvisie te realiseren? En vooral: kiest Innoforte voor een inpandige eigen parkeergarage of gaat zij gebruik maken van de parkeergarage die de gemeente Arnhem daarvoor bedacht heeft?

Het zijn logische vragen die in het verlengde liggen van de keuze die Innoforte nu gemaakt heeft. Maar daarover zei wethouder Cathelijne Bouwkamp geen woord. En dat is veelzeggend.

Eigen parkeergarage

Innoforte-directeur Steffenie Hilferink gaf in december vorig jaar tekst en uitleg over de plannen van Innoforte aan de gemeenteraad. Hilferink vertelde dat Innoforte in maart de knoop zou doorhakken of zij zou kiezen voor renovatie van zorgcentrum Vreedenhof, of dat zij kiest voor nieuwbouw. Die keus is dus inmiddels gemaakt.

Hilferink kreeg tijdens die vergadering vragen van VVD-raadslid Rebin Maref over de parkeeroplossing die de gemeente in de gebiedsvisie voor ogen heeft:
“In de gebiedsvisie wordt ervan uitgegaan dat uw personeel parkeert in de parkeergarage. Is dat ook uw plan om zo te gaan doen?”
Hilferink: “Daar hebben wij grote bezwaren tegen.”
Aanvullend voegde ze daaraan toe: “We willen zelf de regie houden.”

Als het aan de gemeente ligt, wordt er door medewerkers en bezoekers van Innoforte geparkeerd in de parkeergarage die de gemeente in de gebiedsvisie heeft ingetekend bij station Presikhaaf.
Innoforte wil het liefst op haar eigen terrein voldoende parkeergelegenheid hebben voor haar personeel.

Innoforte heeft altijd aangegeven dat zij niet akkoord gaat met de voorgestelde parkeergarage van de gemeente. Innoforte wil haar personeel ’s nachts niet meer dan 300 meter door de wijk laten lopen naar de parkeergarage. De zorginstelling wil het liefst eigen parkeerplaatsen op haar eigen terrein houden, net zoals nu het geval is. De keuze voor nieuwbouw betekent dat Innoforte die keuze nu eenvoudig kan realiseren met een eigen parkeergarage.

Gebiedsvisie niet meer realistisch

De plannen van Innoforte voor nieuwbouw zijn in lijn met de gebiedsvisie. Er is zowel links als rechts van Vreedenhof ruimte om een nieuwe zorginstelling te realiseren. Het huidige gebouw wordt dan gesloopt. De gemeente wil op de plek van het huidige gebouw een weg aanleggen.

Maar wanneer Innoforte kiest voor een eigen parkeervoorziening voor haar personeel, en alle signalen wijzen daarop, is de gebiedsvisie zoals hij nu op tafel ligt bij de gemeenteraad niet meer realistisch.

De parkeergarage uit de gebiedsvisie aan de kant van station Presikhaaf verliest haar belangrijkste functie indien Innoforte zelf parkeerplaatsen realiseert voor haar personeel. De parkeergarage van de gemeente uit de gebiedsvisie is zonder auto’s van personeel en bezoekers van Innoforte overbodig. Nieuwe bewoners van de Schaapsdrift kunnen volgens de gebiedsvisie parkeren op eigen terrein en onder groene daken.

Ook de brede ontsluitingsweg aan de Eleonorastraat verliest haar belangrijkste functie als Innoforte geen gebruik maakt van de parkeergarage van de gemeente. De straat was door de gemeente Arnhem vooral bedoeld als ontsluiting van en naar de parkeergarage.

Om de verbreding van de Eleonorastraat mogelijk te maken en de parkeergarage aan te leggen, moeten volgens de gebiedsvisie tien huizen op de kop van de Schaapsdrift gesloopt worden.

Navraag

De Arnhemsche Courant heeft uiteraard navraag gedaan bij zowel Innoforte als bij de gemeente Arnhem.
Innoforte meldt dat zij op dit moment niet wil spreken met journalisten en verwijst naar de gemeente Arnhem.

Op de vraag aan de gemeente Arnhem hoe Innoforte parkeren gaat oplossen antwoordt een woordvoerder van de gemeente: “Hoe Innoforte iets oplost, daarover kun je hen zelf bellen.”
De vraag waarom de gebiedsvisie niet wordt teruggetrokken nu de plannen hoogstwaarschijnlijk niet meer realistisch zijn, wordt niet beantwoord.