Leerlingen Olympus College leren meer over Arnhemse slachtoffers jodenvervolging

ARNHEM – Leerlingen van het Beekdal lyceum hebben afgelopen donderdag een oude koffer overgedragen aan het Olympus College. De koffer symboliseert een onderwijsproject waarin stilgestaan wordt bij de jodenvervolging in Arnhem.

(Door: Patrick Arink)

De koffer wordt iedere twee jaar doorgegeven aan een andere middelbare school in Arnhem. Na de onthulling van het Joods monument op de Kippenmarkt werd een onderwijsproject georganiseerd waarbij leerlingen van een school meer leren over de jodenvervolging in Arnhem én over uitsluiting van bepaalde bevolkingsgroepen.

“Want het begint niet met het oppakken van een bepaalde groep mensen”, aldus wethouder Bob Roelofs tijdens de bijeenkomst op het Beekdal lyceum. “Het uitsluiten van mensen begint met kleine dingen. Beledigingen, negeren en negatieve opmerkingen.”

Via het scholenproject van de stichting Joods monument leren leerlingen meer over het lot van de Joden in Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 1.300 Joodse Arnhemmers werden tijdens de oorlog vermoord in de vernietigingskampen.

De leerlingen van het Beekdal lyceum verdiepten zich niet alleen intensief in het lot van de Joodse Arnhemmers in de oorlog, maar waren afgelopen twee jaar ook betrokken bij de jaarlijkse herdenking bij het Joods monument, waar zij zelfgeschreven gedichten voorlazen. Het stokje wordt nu overgenomen door leerlingen van 3 VWO van het Olympus College.