Drukte bij de prikbus van de GGD op het Velperplein. (Foto: Ahmed Marcouch.)

Meer coronabesmettingen per dag in Arnhem dan een jaar geleden

ARNHEM – De coronacijfers in Arnhem lopen net als in de rest van Nederland razendsnel omhoog. Gisteren werden er in Arnhem 91 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er aanzienlijk meer dan de 63 besmettingen van precies een jaar geleden.

Een snelle blik op het coronadashboard laat zien dat de cijfers in Arnhem onrustbarend snel oplopen. Precies een maand geleden, op 5 oktober, waren er 27 coronabesmettingen in Arnhem. Twee weken later was dat al opgelopen naar 34 besmettingen. Gisteren was het aantal besmettingen bijna drie keer hoger: 91 besmettingen.

Het sombere nieuws is dat dit cijfer de komende dagen nog verder zal oplopen. Het eerste effect van de nieuwe coronamaatregelen wordt pas over tien dagen verwacht. Veel experts twijfelen er bovendien aan of die maatregelen voldoende effect zullen hebben.

“Zelfs met de beste intenties en daden draaien we dit niet om”, zegt bijvoorbeeld epidemioloog Amrish Baidjoe. “Het wordt een stuk erger voordat het beter gaat worden. En dat beter worden gaat alleen op de korte termijn lukken met zwaardere maatregelen.”

Dat wordt beaamd door Rijnstate-directeur Wim van Harten.
“De maatregelen van de regering zijn waarschijnlijk ‘too little, too late’. Het is nu al voorspelbaar dat volgende week nog strengere maatregelen nodig zijn.”

Vaccinatie

Naast nieuwe maatregelen, wordt er van alle kanten druk uitgeoefend op mensen die zich nog niet hebben laten vaccineren. Mensen die niet gevaccineerd zijn, hebben 17 keer meer kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen dan mensen die wel gevaccineerd zijn.
De kans om op de IC opgenomen te worden is 33 keer groter voor ongevaccineerde mensen.

Met de huidige druk op de zorg is er dus alle reden om de vaccinatiegraad verder omhoog te brengen.

In Arnhem is op dit moment 79 procent van alle inwoners van 18 jaar en ouder volledig gevaccineerd. Dat cijfer ligt ruim onder het landelijk gemiddelde. In heel Nederland is de vaccinatiegraad 84,1 procent.

Maar het lijkt erop dat steeds meer Arnhemmers zich toch laten vaccineren. Bij de prikbus van de GGD op het Velperplein stonden gisteren de hele dag mensen in de rij, constateerde ook burgemeester Marcouch tevreden.
“Druk vandaag voor de prikbus. De GGD opent vandaag dus extra lijnen in Arnhem tot 20 uur op het Velperplein.”

Voor mensen die willen wachten met vaccineren heeft Marcouch een tip:
“Wie nu de eerste prik krijgt, heeft voor de kerst een QR-code.”

Anti-vaxxers

De sterk oplopende coronacijfers zijn voor veel anti-vaxxers het bewijs dat de vaccinaties niet werken. Het aantal besmettingen is immers hoger dan een jaar geleden, en toen was nog niemand gevaccineerd.

De verschillen met vorig jaar zijn echter groter dan wel of geen vaccin. Vorig jaar hadden we te maken met de alfavariant van het coronavirus. Op dit moment is de deltavariant dominant. De deltavariant is 70 procent besmettelijker dan het virus waar we een jaar geleden mee te maken hadden.

Bovendien zat Nederland een jaar geleden in lockdown. De horeca was gesloten, mensen mochten thuis nog maar drie mensen ontvangen, thuisblijven was het advies, de anderhalve meter-maatregel was van kracht en mondkapjes waren verplicht.
Dat zijn allemaal zaken die het aantal besmettingen sterk beïnvloeden.

Met andere woorden: we hebben te maken met een virus dat besmettelijker is, terwijl we de meeste maatregelen om het virus in te dammen afgelopen tijd hebben opgeheven. Logisch dat het virus opvlamt.

Daarnaast beschermt het vaccin goed, maar niet voor 100 procent. Ironisch genoeg zijn het op dit moment vooral de gevaccineerde mensen die ongevaccineerde Nederlanders besmetten. En het zijn vooral de mensen die niet gevaccineerd zijn die ernstige klachten krijgen na een coronabesmetting.