Motie van afkeuring vanwege gang van zaken rond dierenasiel

/

ARNHEM – Het college van B&W heeft haar eerste deukje opgelopen. Tegen wethouder Van der Wel (PvdD) werd gisteravond een motie van afkeuring ingediend vanwege de dreigende sluiting van het dierenasiel vorige maand. De motie werd door een meerderheid van de gemeenteraad verworpen.

(Door: Patrick Arink)

Dierentehuis Arnhem dreigde op 1 oktober haar deuren te moeten sluiten. De belangrijkste reden was dat er meer geld nodig was om nieuwbouw van de dierenopvang mogelijk te maken. Daarvoor was nog wel overeenstemming nodig, maar die bleef lange tijd uit.

Het dierentehuis wees naar de gemeente Arnhem als hoofdschuldige voor het uitblijven van een oplossing. Al vanaf juli wilde het dierentehuis met de gemeente Arnhem in overleg, maar dat was volgens de gemeente pas mogelijk in de tweede helft van september.

Een petitie waarin de gemeente gemaand wordt om in actie te komen, werd meer dan 7.000 keer getekend.

Pas op het allerlaatste moment, een paar dagen voor de dreigende sluiting, maakte wethouder Marco van der Wel (Partij van de Dieren) bekend dat er overeenstemming lag. Het dierentehuis was gered. Er was voldoende geld en akkoord over de nieuwbouw.

De gang van zaken was voor de VVD, de SP en de CDA echter reden om een debat aan te vragen. De drie partijen vinden dat wethouder Van der Wel heeft lopen klungelen en dat er veel eerder een oplossing had moeten komen voor de ontstane situatie.

Aanbesteding

Tijdens het debat verweerde Van der Wel zich tegen de aantijgingen. Volgens hem had het niet anders en niet sneller gekund.
“Om tot overeenstemming te komen, moesten we in overleg met de andere acht gemeenten in de regio die gebruik maken van de dierenopvang. Dat kost tijd, zeker ook omdat de wethouders en hun ambtenaren meer op hun bordje hebben dan alleen de dierenopvang.”

Een van de redenen dat het zolang duurde voor er een oplossing was voor het dierentehuis, is dat de aanbesteding door gestegen prijzen mislukte. Volgens SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink was die aanbesteding helemaal niet nodig. Er had veel tijdwinst geboekt kunnen worden door geen aanbesteding te doen, aldus Elfrink.

Dat werd ontkend door wethouder Van der Wel.
“Er waren meerdere partijen geïnteresseerd. Daardoor was een aanbesteding noodzakelijk.”

Nog altijd is onduidelijk of er komende jaren voldoende geld beschikbaar is voor het dierentehuis. Wethouder Van der Wel zegde toe om volgende maand met een voorstel naar de gemeenteraad te komen.

Ondanks het verweer van Van der Wel, vonden VVD, SP en CDA dat de wethouder sneller en daadkrachtiger had moeten handelen, ook in de communicatie richting gemeenteraad. Om hun onvrede te laten blijken, dienden zij een motie van afkeuring in. De motie werd met 10 stemmen voor en 24 stemmen tegen verworpen.