ARNHEM – Audrey Hepburn is in Arnhem zo goed als heilig. Niet voor niets is het voormalige Kerkplein in de binnenstad naar de Amerikaanse actrice genoemd. Maar een groot deel van die verering is gebaseerd op desinformatie en verkeerde aannames.
(Door: Patrick Arink)
“Audrey Hepburn woonde van 1939 tot en met 1945 in Arnhem. Tijdens de oorlog nam Audrey Hepburn deel aan het verzet. Ze assisteerde artsen bij de Slag om Arnhem. Haar eerste optreden was in 1944 in de Arnhemse stadsschouwburg. Het was de bakermat van een glorierijke carriere in Hollywood.”
Je hoeft op internet niet lang te zoeken om een stoet aan valse informatie over de Arnhemse periode van Audrey Hepburn tegen te komen. Bijna iedere zin in het citaat hierboven is onjuist. Sorry.
Audrey Hepburn kwam in 1939 inderdaad in Nederland wonen. Haar ouders waren gescheiden en moeder Ella van Heemstra verhuist samen dochter Audrey naar Arnhem. Volgens de plaquette die op de gevel van Jansbinnensingel 8 is aangebracht woonde Audrey Hepburn daar van december 1939 tot september 1944, maar dat is onzin.
In 1939 woonde Audrey eerst een paar maanden met haar moeder in huis Zypendaal, waar haar opa baron Van Heemstra woonde. In 1940 verhuisde Audrey met haar moeder naar een eenvoudige rijtjeswoning aan de Sickeszlaan in het Sonsbeekkwartier en pas daarna naar de Jansbinnensingel.
In 1942 was Audrey Hepburn alweer weg uit Arnhem. Moeder en kind verhuisden naar Velp, daarna naar Amsterdam en vervolgens naar Londen. In totaal heeft Audrey Hepburn dus maar een kleine drie jaar in Arnhem gewoond.
Nu we toch vrolijk de mythe aan het ontkrachten zijn: Audrey Hepburn heette in die tijd helemaal geen Audrey Hepburn, maar gewoon Adriaantje van Heemstra. En om er nog een schepje bovenop te gooien: waarschijnlijk heeft de kleine Audrey Reichskanzler Adolf Hitler een handje mogen geven.
Dat zit namelijk zo: Audrey’s moeder was in de jaren dertig jarenlang lid van de Britse Fascistische partij. Ze bezocht in 1935 samen met de zesjarige Audrey de Reichsparteitag in Neurenberg. Een paar jaar geleden is een foto teruggevonden waarbij Audrey met haar moeder poseert voor het partijhuis van de NSDAP in München. Vermoed wordt dat de foto genomen is voor of na een persoonlijk onderhoud met Hitler.
Ook al geen verzetsheld!
Jamaar, jamaar, zul je zeggen: Audrey Hepburn zat tijdens de oorlog in het verzet! Ze verspreidde boodschappen voor het verzet, ze hielp artsen met de verzorging van Britse militairen tijdens de Slag om Arnhem en onze moedige Audrey hielp Britse militairen na de verloren slag naar bevrijd gebied!
Het Airborne Museum in Oosterbeek heeft die mythes een paar jaar geleden uitgebreid onderzocht voor een tentoonstelling over Audrey Hepburn. Het Airborne Museum dook in de archieven en vond nergens ook maar enig bewijs van verzetsactiviteiten van Hepburn.
Wat van alle verhalen over het Arnhemse leven van Audrey Hepburn wél waar is, is dat haar eerste officiële optreden in 1944 in de Arnhemse stadsschouwburg was. Maar wat daar meestal niet bij wordt verteld is hoe dat optreden tot stand is gekomen: Audrey’s moeder had dit optreden bij de Duitse bezetter weten te ritselen dankzij haar uitgebreide netwerk in fascistische kringen.
Direct na de oorlog werd de familie Van Heemstra publiek veroordeeld vanwege het fascistische verleden van Ella. Na een tijdje in Amsterdam verkaste de Van Heemstra’s na de oorlog al snel naar Londen. Daar kwam de carriere van Audrey Hepburn pas echt op gang.
Audrey Hepburn heeft zich publiekelijk nooit uitgelaten over haar jaren in Arnhem.