O, zit dat zo! Hoe twee bange nonnetjes de safari van Burgers’ Zoo veranderden

/

ARNHEM – Het is precies 55 jaar geleden dat Burgers’ Zoo een safaripark opende. Voor het eerst konden bezoekers vanuit hun auto langs de dieren rijden. In de jaren tachtig kwam daar een eind aan. Een incident met twee nonnen en een leeuw was daar mede de aanleiding voor.

(Door: Patrick Arink)

Eerst maar even een disclaimer. Sommige voetnoten in de geschiedenis raken ondergestoft door de tand des tijds en we hebben dit verhaal daardoor niet voor de volle 100 procent kunnen verifiëren. Maar sommige verhalen zijn te mooi om niet verteld te worden, dus daar gaan we.

Burgers’ Dierenpark is in 1968 de eerste dierentuin in Europa waar bezoekers vanuit hun auto langs de dieren kunnen rijden. Het safaripark van de Arnhemse dierentuin is vanaf de start een gigantisch succes. Vaak staat er tot ver op de Schelmseweg een file met auto’s te wachten tot zij naar binnen mogen.

Ondanks het succes worden auto’s in de jaren tachtig geweerd uit het safaripark. Vanaf dat moment is de safari alleen nog te bezoeken met een safaritreintje dat langs de dieren rijdt. Belangrijkste reden: twee nonnen in een lelijk eendje. Belangrijk detail: de 2CV heeft een linnen dak.

Wanneer de nonnen tijdens hun safari door het park terecht komen in het deel waar de roofdieren bivakkeren, krijgen zij te maken met een nieuwsgierige leeuw. De leeuw loopt op de auto van de nonnen af en springt via de motorkap op het linnen dak van de auto. Daar gaat hij liggen.

Door het gewicht van de leeuw buigt het linnen dak van de lelijke eend vervaarlijk door. De nonnen in de auto zijn totaal in paniek en schreeuwen het uit. Een verzorger van de dierentuin staat iets verderop in een jeep. Hij rijdt direct naar de auto met de nonnen toe. Met een flinke lap vlees probeert hij de leeuw van het linnen autodak weg te lokken.

Maar de leeuw heeft meer aandacht voor de schreeuwende nonnen direct onder het linnen dak dan voor het vlees dat hem wordt aangeboden. Pas na een kwartier springt hij van de auto om het vlees in ontvangst te nemen. De nonnen maken in hun auto vervolgens dat ze wegkomen.

Is het ook waar?

Het is natuurlijk een prachtig verhaal, maar is het ook waar? Sowieso is het incident niet de reden dat auto’s vervangen werden door de safaritrein. De directe aanleiding daarvoor was hoogstwaarschijnlijk de bouw van Burgers’ Bush, precies bij de ingang van de safari.

Alex van Hooff, de huidige directeur van Koninklijke Burgers’ Zoo meldt dat hij het verhaal over de nonnen en de leeuw niet kent. Het gebeurde in een tijd dat zijn vader Antoon van Hooff nog directeur was.
“Maar een aantal verzorgers uit die tijd werken nog in de dierentuin. Ik vraag het voor je na.”

En verdomd:
“Ik kan het me nog herinneren” aldus een van de verzorgers.

“Ik reed in het leeuwenpark, toen ik een leeuw op het dak van een auto zag liggen. Toen ik er naar toe ging, zag ik twee oudere dames helemaal in paniek de handen aan de onderkant van het dak hielden. Ze probeerden te voorkomen dat hij er doorheen zou zakken. Ze hadden toestemming om met een linnen dak over de savanne te rijden, maar waarschijnlijk hebben ze een afslag gemist, en zijn ze bij de leeuwen terecht gekomen.”

Of de vrouwen in de auto nonnen waren, weet de verzorger niet meer.
“Roken nonnen? Ik heb de vrouwen even opgevangen in het Savanne gedeelte. Ze probeerden nog een sigaret aan te steken maar ze trilden zo met hun handen, dat ik hun aansteker vroeg en de sigaretten voor ze heb aangestoken.”

Hieronder: beelden van de safari in Burgers’ Zoo.