O, zit dat zo! Waarom is het al herfst in de Kastanjelaan?

ARNHEM – Het is begin augustus, maar dat zou je niet zeggen als je door de Kastanjelaan rijdt in het Spijkerkwartier. De bladeren aan de bomen zijn hier al bruin. Is de herfst hier al begonnen of is er wat anders aan de hand?

De bruine bladeren aan de bomen in de Kastanjelaan vind je ook op andere plekken in de stad. Platanen, eiken, berken en andere bomen hebben gewoon groene blaadjes. Maar op veel plaatsen in Arnhem zijn de kastanjebomen al verkleurd zijn alsof het eind oktober is.

De verkleuring wordt veroorzaakt door motten. Om precies te zijn: mineermotten, en als je echt specifiek wilt zijn kastanjemineermotten. De mineermot is een beestje van vijf millimeter groot dat eitjes legt in de bladeren van kastanjebomen. Het rupsje vreet alle bladgrond tussen de nerven weg en het blad gaat dood. Als gevolg daarvan worden de bladeren bruin.

De mineermot stamt oorspronkelijk uit zuid-oost Europa, maar heeft de afgelopen jaren zijn weg naar Nederland gevonden.

Er is weinig wat je kunt doen om de mineermot te bestrijden. Het helpt om al het afgevallen blad van de kastanjes te verzamelen en te vernietigen. Met het verkleinen van de populatie overwinterende poppen wordt ook de beginpopulatie van de eerste generatie motjes van het volgende voorjaar verkleind.

Een methode die ook weleens wordt toegepast is om in het voorjaar een kleefband om de boom te bevestigen om mineermotten te vangen. Voor allebei die methodes geldt dat er altijd wel een paar motten zijn die ontsnappen, dus vroegbruine kastanjebomen zijn een probleem waar we aan moeten wennen.

Gelukkig zorgen de motten er niet voor dat de boom dood gaat. Maar Ernst Schouten van Allison Treecare plaatst daar wel een kanttekening bij.
“De boom verzwakt erg, omdat zijn groei- en herstelseizoen met twee maanden gekort wordt. De kastanjes blijven wel groeien, maar de conditie van de boom verslechtert.”