Eusebius speelt verzoeknummers

/

ARNHEM – Altijd al eens ‘Fly me to the moon’ van Frank Sinatra vanuit de Eusebius willen horen? Dan is komende vrijdag je kans. Stadsbeiaardier Bob van der Linde maakt het mogelijk. Tussen 12.00 uur en 13.00 uur speelt hij verzoeknummers op het carillon van de kerk.

Verzoeknummers kunnen worden doorgegeven aan de balie van de Eusebius. Alle wensen worden vervolgens telefonisch doorgegeven naar Van der Linde, bovenin de toren.

Het carillon van de Eusebius behoort tot een van de grootste van Nederland. Sterker nog: van Europa. In de zeventiende eeuw werd de (oude) Eusebiustoren vergroot om de komst van een carillon mogelijk te maken.

De 35 klokken van het carillon gingen tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren, maar na de oorlog kwam er een nieuw klokkenspel met maar liefst 49 klokken. Een deel van dit nieuwe klokkenspel werd dankzij de inzet van prins Charles gefinancierd.

Prins Charles heeft tijdens de vijftigste herdenking van de Slag om Arnhem in 1994 zelf nog even plaatsgenomen achter het klavier. De vaste stadsbeiaardier van Arnhem is echter al vier jaar Bob van der Linde. Met 27 jaar is hij nog altijd de jongste beiaardier van Nederland.

“Als jonge beiaardier is het vrij uitzonderlijk om op zo’n groot instrument te spelen. En je zit helemaal alleen bovenin de toren, terwijl je voor een groot publiek speelt. Op de markt en in de binnenstad hoort iedereen de beiaard, bewust of onbewust. In die zin ben je een sfeermaker.”

Bob van der Linde speelt normaal gesproken elke zaterdag van 10.00 tot 11.00 uur op de beiaard van de Eusebius. En komende vrijdag dus ook met een uur lang verzoeknummers.

Vorige artikel

Straattheater, acrobatiek en dans tijdens Strtfstvl in Arnhemse binnenstad

Volgende artikel

O, zit dat zo! Waarom is het al herfst in de Kastanjelaan?

Tip: