ARNHEM – De historische boomgaard in Elden is afgelopen weekend gekapt. De eigenaar, projectontwikkelaar Ingenious, wil op het terrein woningen bouwen. Daarover is al jaren onrust in Elden. Er is met onthutsing gereageerd op de kap van de fruitbomen. GroenLinks stelt mondelinge vragen aan het college van B&W.
(Door: Patrick Arink)
Tussen de gemeente Arnhem en projectontwikkelaar Ingenious is al jarenlang een juridisch steekspel gaande met betrekking tot de boomgaard in Elden. Vastgoedontwikkelaar Ingenious kocht de laatste boomgaard van Elden in Arnhem Zuid in 2018. De ontwikkelaar kocht de boomgaard met de intentie om hier woningen te bouwen.
Vorig jaar stak de gemeenteraad een stokje voor die plannen. Op initiatief van GroenLinks werd een motie aangenomen die tot doel had de boomgaard te behouden. Door het gebied te bestempelen tot beschermd dorpsgezicht, was eventuele kap van bomen alleen mogelijk na het aanvragen van een vergunning.
Afgelopen zaterdag besloot Ingenious echter om zonder vergunning over te gaan tot het kappen van de gehele boomgaard. Dat is mogelijk gebeurd vanuit het idee dat woningbouw mogelijk is wanneer de boomgaard er niet meer staat. Maar de bomenkap brengt woningbouw niet dichterbij. De boomgaard bij de Huissensedijk heeft op dit moment een agrarische bestemming. Bebouwing is daardoor sowieso niet toegestaan zonder dat de bestemming wordt gewijzigd. De kans dat die bestemmingswijziging er komt is nul.
GroenLinks heeft meteen na de ontdekking van de kap van de boomgaard mondelinge vragen gesteld aan het college van B&W.
Fractievoorzitter Mark Coenders van GroenLinks: “Deze kaalslag is onacceptabel. Het is een klap in het gezicht van heel Elden. GroenLinks wil dat de eigenaar aangepakt wordt en de schade zo snel mogelijk hersteld wordt.”
GroenLinks wil weten in hoeverre de eigenaar toestemming heeft gevraagd voor het verwijderen van de bomen, en of handhavend kan worden opgetreden door de gemeente. Daarnaast wil GroenLinks weten of het college met de eigenaar in gesprek wilt gaan over herstel en hoe we dit soort kaalslag in de toekomst kunnen voorkomen.
(Foto: Henk Eggink)