CASA-lezing: flexibel wonen om het woningtekort op te vangen

ARNHEM – Hoe kunnen we op een intelligente manier de stad door middel van flexibel wonen verder verdichten om zo het woningtekort op te vangen? Die vraag staat dinsdagavond 28 februari centraal tijdens een lezing bij architectuurcentrum CASA door stedebouwkundige Violette Schönberger.

(Door: Redactie)

Nooit je oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt. Nu nieuwbouw steeds onbetaalbaarder wordt, is het de hoogste tijd om opnieuw kritisch naar de bestaande bebouwing te kijken. Wat als we de huidige voorraad vastgoed zouden her- en opwaarderen?

Bieden strategieën als herindelen en optoppen kansen om het woningtekort op te vangen? Hoe kunnen we op een intelligente manier verder verdichten? Kunnen we zodoende tot creatieve combinaties komen en zo de stad meer divers en beter programmeren?

Violette Schönberger heeft een antwoord op die vragen. De architect en stedebouwkundige deed ontwerpend onderzoek naar Flexibel Wonen in opdracht van het Atelier Rijksbouwmeester, waarin ook het Arnhemse Merwedeterrein en de wijk Presikhaaf III als casus dienden.

Schönberger zal tijdens de avond vertellen waar zij mogelijkheden ziet om creatief voort te bouwen op de bestaande stad. Daarna is er ruimte voor discussie. Hoe staat het met het herstructureren en de transformatie van bestaand vastgoed in onze stad? Wat heeft dat de stad eigenlijk opgeleverd en wat kunnen we daarvan leren met het oog op de toekomst?

Violette Schönberger

Violette Schönberger werkte als projectleider voor verschillende architectenbureaus in Nederland en als stedenbouwkundige voor de gemeente Rotterdam. In 2022 richtte zij samen met Tim Peeters FALSEWORK op: een ontwerpbureau met een brede en onderzoekende blik op architectuur en stedenbouw. Schönberger geeft les aan de KULeuven en aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. In 2019 won ze de Geert Bekaertprijs voor Architectuurkritiek.

Meer Minder

In 2023 onderzoekt CASA onder het motto Meer Minder hoe we van de nood een deugd kunnen maken. Het oplossen van de wooncrisis is nu door de acute tekorten binnen de bouw nog veel complexer geworden dan het al was.

Schaarste leidt óók tot alternatieve oplossingen en daarmee tot innovatie van bouwmateriaal en bouwwijze, maar vooral ook tot besef. Schaarste als kans, meer met minder. We moeten naar een nieuwe bouwcultuur en dit is het moment. CASA wil een positief perspectief brengen in deze donkere tijden door juist te laten zien wat wel mogelijk is wanneer we omdenken.